Wethouder Yvonne van Delft en COC-voorzitter Debby Helaha hijsen de Progress Pride vlag. (Foto: Buro JP).

Leiden hijst twee vlaggen voor zichtbaarheid transgenders

Omdat 31 maart de Internationale Dag van de Transgendervisibiliteit is, heeft de gemeente Leiden twee bijzondere vlaggen gehesen. De ene is de Transgendervlag, die symbool staat voor de transgendergemeenschap: twee lichtblauwe banen, twee roze banen en in het midden een witte baan, die de overgang en fluïditeit van gender-identiteiten voorstellen. De andere is de zogenaamde Progress Pride vlag. Dat is de ‘traditionele’ regenboogvlag van de LHBTI+-beweging, maar dan deels overlapt door een driehoek in roze, turkoois, wit, bruin en zwart. Die extra kleuren staan voor transgenders en non-binaire personen en de strijd tegen racisme.

Wethouder Yvonne van Delft van emancipatie legt uit waarom het hijsen van de vlaggen zo belangrijk is. “In Leiden hoort iedereen erbij. Jammer genoeg is er nog veel discriminatie en uitsluiting van transgenders, en zelfs fysiek en mentaal geweld.” Het hijsen van de vlaggen is onderdeel van een campagne om transgenders zichtbaarder te maken, zodat de bewustwording en de acceptatie toenemen.

Hoewel het promoten van de acceptatie van transgenders onderdeel is van het zogenaamde Regenboogakkoord, vindt GroenLinks-raadslid Marleen Schreuder dat er nog een schep bovenop moet. Zij diende onlangs een voorstel in om de acceptatie van transgenders verder te vergroten. Dat werd unaniem aangenomen in de gemeenteraad, en is nu officieel gestart met het hijsen van de vlaggen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×