De priklocatie van de GGD in Leiden: voorlopig alleen prikken met Pfizer. (Foto: Rob van Dullemen)

Meer ziekenhuisopnames, nieuwe rem op vaccinatie

Een piek in ziekenhuisopnames in de regio en toch een rem op de vaccinatie. Dat is de balans na het cancelen van alle GGD-afspraken voor het vaccin van AstraZeneca. Gelukkig gaat het prikken verder door. Ook de groep 73- en 74-jarigen mag nu bij de GGD een afspraak boeken.

Het was opnieuw AstraZeneca dat vrijdag voor een tegenvaller zorgde. Er zijn toch weer zorgen over zeldzame trombosegevallen die mogelijk een bijwerking van de vaccinatie zijn. Duitsland besloot daarom donderdag al om dit vaccin voorlopig in te zetten bij mensen onder de 60. Gisteren volgden meer landen en ’s middags besloot ook demissionair minister De Jonge weer op de pauzeknop te drukken.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Huisartsen gaan door
Vandaag besloot de GGD ook de vaccinatie van 60-plussers met AstraZeneca. Het gaat om zorgmedewerkers van boven de zestig, waarvan er per priklocatie maar enkele gepland stonden, De GGD’s vreesden dat met die kleine aantallen anders regelmatig restjes vaccin over zouden blijven. De huisartsen gaan wel door met de vaccinatie van 60-plussers, maar niet met die van jongere patiënten met het syndroom van down of morbide obesitas.

De gedeeltelijke vaccinatiestop geldt voorlopig voor één week, in afwachting van meer duidelijkheid over de vraag of de gevallen van trombose werkelijk het gevolg zijn van de vaccinatie – en of dit gevaar opweegt tegen de voordelen van bescherming tegen het coronavirus. De Europese Medicijnenautoriteit hoopt daar woensdag al duidelijkheid over te bieden.

Top-5
Intussen is de dreiging van de derde golf onverminderd groot. De toename van besmettingen vlakte deze week landelijk wat af, maar in Leiden en omgeving liepen de cijfers sterker op. De stad telde in vijf dagen 210 nieuwe positieve tests, ruim dertig procent meer dan vorige week. De Leidse regio kwam op 379 gevallen (plus 25 procent)

De grotere GGD-regio Hollands Midden kende een toename van vijftien procent tot 1851 nieuw gevallen. Na twee rustigere weken staat de regio nu weer in de landelijke top-5 van regio’s met de meeste nieuwe besmettingen per inwoner.

Opnamerecord
De ziekenhuizen zien uit Hollands Midden een groeiende stroom nieuwe coronapatiënten. Twee weken geleden waren het er van maandag tot donderdag 45, vorige week 41 en nu 49. Dat is de hoogste score van dit jaar over de eerste vier weekdagen. Het jaarrecord van 80 opnames uit onze regio in één week gaat waarschijnlijk sneuvelen.

Van die nieuwe coronapatiënten kwamen er acht uit de Leidse regio: vijf uit Leiden en één uit zowel Leiderdorp, Voorschoten als Zoeterwoude. Daarnaast waren er opnieuw flinke aantallen opnames uit Gouda (8), Alphen (6) en Katwijk (5). Vooral voor Gouda en Katwijk zijn dat veel opnames per inwoner.

Ook de gemeente Krimpenerwaard, die maar 56.000 inwoners telt, had deze week weer een relatief hoog aantal ziekenhuisoponames. Vorige week waren het er acht, nu zes. De gemeente grenst aan Krimpen aan de IJssel, dat in opspraak is door massaal kerkbezoek.

Kwart
Dat maakt de oproep “laat je vaccineren” van onder andere LUMC-bestuurder Martin Schalij goed te begrijpen. Want dat vaccineren werkt, blijkt in de verpleeghuizen. Daar hebben nu vrijwel alle inwoners en een grote meerderheid van het zorgpersoneel een coronaprik gekregen.

Half januari waren er 828 verpleeg- en verzorgingstehuizen met één of meer recente coronabesmettingen. Een maand geleden dook dat aantal voor het eerst onder de 400. En dit weekend wordt de mijlpaal van 200 gepasseerd, minder dan een kwart van het piekaantal uit januari.

Negen van de tien tehuizen is nu vrij van corona. Dat is een wereld van verschil voor bewoners, bezoekers en zorgpersoneel. Een dergelijk perspectief lonkt ook voor heel Nederland, áls het lukt om het tempo van vaccineren snel verder op te voeren.

Hobbel
De tijdelijke rem op het gebruik van het AstraZeneca-vaccin komt dus niet goed uit. Maar het is nog de vraag hoe ernstig deze hobbel in de vaccinatiecampagne is. De enige directe ‘schade’ zijn de 10.000 geschrapte prikafspraken van zorgpersoneel bij de GGD en een vergelijkbaar aantal afspraken van huisartsen voor 60-minners met een zware medische indicatie. Dat is samen maar een klein deel van de ongeveer 400.000 prikken die nu in totaal per week gezet worden.

Puur getalsmatig is deze tijdelijke stop dus geen ramp. En met de groeiende toevoer van Pfizer en Moderna en de snelle komst van het Janssenvaccin kan deze tegenvaller met AstraZeneca achteraf hopelijk een heel klein hobbeltje blijken. De groepen die nu op pauze staan kunnen wellicht snel met een ander vaccin bediend worden.

Maar mocht het middel van AstraZeneca volledig uit de gratie raken, dan vallen er valt het middel weg waarmee dit jaar ruim 5 miljoen Nederlanders tegen corona beschermd zouden worden.  Er wordt al druk gerekend aan de vraag hoe dat gat gedicht kan worden, maar er dreigen dan wel maanden vertraging te ontstaan.

Meevaller

Intussen werd er vrijdag een kleine meevaller bekend, rond de inzet van het Pfizer-vaccin. De mobiele 73- en 74-jarigen, die pas vanaf dinsdag een uitnodiging voor de vaccinatie bij de GGD zouden krijgen, mochten vanaf nu al een afspraak maken. Als de callcenters de telefoontjes van de zeventigers nu maar aankunnen. Anders raakt weer een groep teleurgesteld in de prikcampagne. En het draagvlak wordt al breekbaarder, door de kleine en grote hobbels op het vaccinatiepad.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds. In een eerdere versie van het bericht stond ten onrechte dat ook de huisartsen de vaccinatie met AstraZeneca volledig zouden stopzetten. 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Nieuws Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette vaccinatie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×