(Video: mediapartner Omroep West).

Drukte bij huisartsen na stop AstraZeneca: 'Het is een zooitje'

“Het is een zooitje”, verzucht Dennis Mook-Kanamori. Hij is huisarts in Leiden, epidemioloog en coördinator van het prikprogramma van huisartsen in het gebied Hollands Midden Noord. De perikelen rondom het AstraZeneca-vaccin houden de gemoederen bezig. Huisartsen worden platgebeld door mensen die willen weten of ze nu wel of niet moeten komen voor een vaccinatie.

“Logistiek is het een drama”, gaat Mook-Kanamori verder. “Wij hebben een centraal afsprakensysteem waar mensen zelf een afspraak kunnen inplannen en wat moeten wij nu doen? Ik kan niet alle afspraken nakijken op leeftijd.” Hij geeft aan dat praktijken enorm veel worden gebeld door mensen die een afspraak hebben: “Wat moet ik nou doen? Mag ik wel? Mag ik niet? Dat vragen mensen zich af.”

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

De Landelijke Huisartsenvereniging herkent dit beeld. “Huisartsen worden platgebeld. Zelfs zo erg dat de reguliere zorg onder druk komt”, zegt een woordvoerder. “Patiënten zijn door deze tijdelijke stop in de war.” Mensen die ouder zijn dan 60 jaar mogen wel gevaccineerd worden met AstraZeneca. Onder 60 in ieder geval tot en met woensdag niet.

Animo
Huisarts Mook-Kanamori ziet door de AstraZeneca-discussie dat het animo voor een prik met dit vaccin daalt, zo vertelt hij aan mediapartner Omroep West. “Voordat er iets over werd gezegd, zag je in Limburg dat 85 tot 95 procent van de mensen die mochten komen, ook daadwerkelijk een vaccinatie kwamen halen. Wij zitten nu op veertig procent. Er kunnen nog afspraken worden gemaakt, dus ik hoop dat we op zestig of zeventig procent gaan uitkomen, maar het is echt heel erg.”

Hij zegt ook: “Ik hoor van mijn bronnen dat de kans dat je iets krijgt iets van 1 op 100.000 is. Dat is een heel klein risico, en we krijgen er wel de ziekenhuizen mee leeg. Maar als mensen zich niet laten vaccineren en we blijven een grote groep houden die niet is ingeënt, ben ik bang dat we straks in september nog steeds met overvolle ziekenhuizen zitten.”

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×