Het bestuur van het Volkenrechtelijk dispuut 'Professor mr B.M. Telders' legt een krans. Dit jaar zonder publiek. (Foto's: Emile van Aelst).

Professor Ben Telders herdacht bij voormalig woonhuis aan Rapenburg

Het is vandaag 76 jaar geleden dat de Leidse hoogleraar volkenrecht Benjamin Telders in het concentratiekamp Bergen-Belsen aan vlektyfus overleed. Hij streed tegen willekeur en onrecht. Om het gedachtegoed van Benjamin Telders levend te houden, wordt sinds enkele jaren op zijn sterfdag een krans gelegd bij zijn oude woonhuis aan het Rapenburg 45, tegenwoordig ook wel het Telders-huis geheten.

Samen met professor Cleveringa moest hij in 1940 net als alle andere Leidse hoogleraren en medewerkers van de universiteit een zogenoemde ‘ariërverklaring’ tekenen. Iets dat hij niet alleen weigerde, maar Telders leidde zelfs het verzet tegen deze verklaring: “Tot hier en niet verder”, schreef hij aan de president van de Hoge Raad. Ook bij de protestrede van Cleveringa op 26 november 1940 was hij nauw betrokken.

Cleveringa werd de dag na het uitspreken van de rede naar de Duitse gevangenis het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen overgebracht. Telders volgde in december 1940. Daarna volgden voor hem nog vier  concentratiekampen. Dankzij zijn administratieve baantjes in die kampen kon hij medegevangenen helpen middels het laten verdwijnen of vervalsen van papieren.

Studiereizen
Wie naar het leven van Benjamin Telders kijkt, ziet een zeldzaam man die zijn intellect en moed altijd op onverschrokken wijze wist samen te brengen. Onstuitbaar in zijn rechtvaardigheidsgevoel toonde hij dat  rede en moed hand in hand dienen te gaan in het aangezicht van onrecht. In de woorden van professor Cleveringa: “Aan zeldzame moed, voorbeeldig doorzettingsvermogen, nooit geschokte standvastigheid en geestelijke voornaamheid heeft het Ben Telders nooit ontbroken.”

Zijn naam leeft onder andere voort in het Volkenrechtelijk dispuut ‘Professor mr. B.M. Telders’ dat zich bezighoudt met het internationale recht, het Europese recht en de leer van de  internationale betrekkingen door middel van het organiseren van lezingen, symposia en studiereizen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×