(Foto: Rob van Dullemen).

Drie meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Ook het coronavaccin van Janssen uit Leiden zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Tot nu toe zijn er drie meldingen van die bijwerking bekend. Die worden onderzocht. Het zijn extreem weinig gevallen op 4,5 miljoen mensen die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen. Zo’n aantal past binnen de verwachtingen, zegt Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De toezichthouder maakte woensdag bekend dat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de combinatie van klachten aannemelijk is en als bijwerking moet worden geregistreerd. De voordelen van dat vaccin bij de bestrijding van het coronavirus zijn groter dan de risico’s, benadrukt het EMA, de toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen in Europa.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Het vaccin van Janssen is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Halverwege deze maand worden de eerste voorraden geleverd. Kort erna moeten de eerste mensen gevaccineerd worden. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om dat vaccin eerst aan ouderen en mensen met medische risico’s te geven.

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×