Huizen kunnen in de toekomst worden verwarmd met restwarmte uit de Rotterdamse haven. (Foto: Wikimedia).

Gemeenten gaan samen investeren in warmterotonde

Zes gemeenten in de Leidse regio gaan samenwerken aan een nieuw duurzaam warmtenet. Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Katwijk willen samen twee miljoen euro ter beschikking stellen voor de warmterotonde met restwarmte uit de haven van Rotterdam. Bijna de helft van dat geld komt uit Leiden.

“Het plan is duurzaam, haalbaar en betaalbaar”, licht Fleur Spijker, Leids wethouder van Duurzame Verstedelijking, het plan toe. Volgens het plan komt er een grote pijpleiding, de zogenaamde ‘warmterotonde’, uit de Rotterdamse haven via Den Haag naar de regio Leiden.

Omdat dat veel geld kost, werd er eerder nog gemeld dat gemeentes van tevoren een bepaalde warmte-afname moesten garanderen. Die voorwaarde is inmiddels van de baan, en de gemeenten gaan nu samen twee miljoen euro investeren om de infrastructuur voor te bereiden op de nieuwe pijpleiding. Spijker legt uit waarom dat nodig is. “Wij laten met deze investering zien dat we ons graag aansluiten op de warmte uit Rotterdam. Dat geeft de Gasunie, die de pijpleiding moet leggen, het vertrouwen dat het project voor hen rendabel wordt.”

Onzekerheid
Er is nog geen garantie dat de pijp er echt gaat komen. “We hebben de intentie uitgesproken dat het gaat gebeuren”, zegt Spijker hoopvol. “Ik ga ervan uit dat het doorgaat, maar het Rijk, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam moeten er nog over besluiten. Er is dus nog geen zekerheid.” Mocht het niet doorgaan, dan is er nog niks verloren, meent Spijker. “We moeten sowieso investeren in een duurzamer warmtenet.”

Deze zomer moet concreet worden hoe de beschikbare twee miljoen euro wordt uitgegeven. Ook wordt er verkend of het nut heeft om een regionaal investeringsfonds op te richten. Spijker legt uit: “Dat kan financiële zekerheid aan het plan geven. Maar we moeten nog uitzoeken of investeerders bereid zijn om geld in te leggen, en of dat ook echt de gewenste zekerheid oplevert.” Op de vraag wanneer het hele project af moet zijn, kon de wethouder nog niet precies antwoord geven. “Als alles meezit, kan de pijp in 2026 in de grond liggen. Maar er zitten dus nog een aantal onzekerheden in dit proces.”

Advertentie

Duurzaamheid Regio Warmterotonde


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×