De ziekenhuizen houden hun handen vol, zoals hier in het LUMC. (Foto: Rob van Dullemen).

Derde golf is hardnekkig, de cijfers lopen weer op

De derde golf is nog niet voorbij. De intensive care-afdelingen krijgen het nog steeds drukker met coronapatiënten. En de daling in besmettingscijfers die even ingezet leek, is alweer gestopt. De cijfers van de laatste dagen liggen zelfs weer dichtbij de jaarrecords.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Midden in de week klonken er nog optimistische geluiden. Dinsdag meldde het RIVM dat de besmettingen in de voorgaande week eindelijk wat gedaald waren. Dat voedde de hoop dat ook de druk op de ziekenhuizen binnenkort over het hoogtepunt zou zijn. En als dát gebeurde, was er ruimte voor de versoepelingen waar het demissionaire kabinet dit weekend over praat.

Sneeuwdagen
Maar de vreugde is misschien toch wat voorbarig geweest. Sinds donderdag zijn er dagelijks meer dan 7500 nieuwe besmettingsgevallen gevonden. Dat is weer bijna net zo veel als in de recordweek van eind maart. En prompt waarschuwde minister Hugo de Jonge vrijdag voor ’te veel optimisme’.

Het lastige is dat de besmettingscijfers van de eerste weekhelft geen betrouwbaar kompas zijn. Op feestdagen en bij slecht weer laten zich minder mensen testen, zoals in december en februari al bleek. Dus zeggen de lage cijfers van tweede paasdag en de sneeuwdagen daarna niet veel. De hoge scores van de laatste dagen hebben wellicht meer te vertellen.

Niet doorbroken
Landelijk lag het driedaagse gemiddelde van de besmettingen zaterdag twee procent hoger dan vorige week. In de regio Hollands Midden steeg het zelfs met vijf procent naar 439 gevallen per dag – het hoogste niveau van 2021.

In Leiden lagen de cijfers wel iets lager dan eind vorige week (in de stad twee procent en in de Leidse regio vier procent), maar die lichte daling maakt forse toename van een week eerder (plus 16 procent) nog lang niet goed. Ook In de Leidse regio is de stijgende trend nog niet doorbroken.

Piek op de IC
Dat besmettingen echt nog steeds tot een stroom ernstig zieken leiden, bleek afgelopen week wel weer. Landelijk liep het aantal bezette ziekenhuisbedden na Pasen met bijna tien procent op. En op de intensive care werd donderdag een piek bereikt van 798 bezette bedden.

Zo hoog is de druk op de IC al sinds 1 mei 2020 niet meer geweest. Twee derde van de IC-bedden wordt nu bezet door coronapatiënten. Minister De Jonge heeft de ziekenhuizen opgeroepen om hun IC-capaciteit net als in maart vorig jaar uit te breiden. Probleem daarbij is dat er wel bedden en apparatuur aangesleept kunnen worden, maar dat er niet eindeloos verpleegkundigen beschikbaar zijn. Flink wat personeel zit zelfs oververmoeid thuis.

Ook de regio
Sinds half maart ligt ook de GGD-regio Hollands Midden qua ziekenhuisopnames volop in de vuurlinie. Vanaf dat moment worden er bijna elke week tachtig of meer nieuwe coronapatiënten uit de regio opgenomen. Ook deze week gaat het, met 57 opnames in vijf dagen, weer die kant op.

Zeven van de patiënten kwamen de laatste dagen uit Leiden en directe omgeving: vier uit Leiden, twee uit Leiderdorp en één uit Oegstgeest. De grote stroom coronazieken kwam niet voor het eerst uit Alphen en Gouda, met elk elf ziekenhuisopnames.

Sterfgevallen
Sterfgevallen zijn er nog steeds veel minder dan in januari en begin februari. Maar de scherpe daling van de sterftecijfers is wel even voorbij. Landelijk gaat het nu om 23 gevallen per dag en in Hollands Midden gemiddeld om één sterfgeval.

Dat lijkt weinig. Maar de ziekenhuizen wijzen erop dat met landelijk 150 sterfgevallen per week de risico’s van corona, ondanks de lockdown, nog steeds honderden keren groter zijn dan de risico’s van mogelijke bijwerkingen na vaccinatie. En dan worden de langdurige gezondheidsklachten van veel mensen die de ziekte gehad hebben, nog niet meegeteld. Die discussie zal voorlopig nog niet verstommen.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×