Weer kunststof netjes in Leids gras

Met grote ontsteltenis van in elk geval de Leidse fractie van de Partij voor de Dieren, zijn er opnieuw plastic netjes aangetroffen in Leidse grasveldjes. Dit keer gaat hem om het Omegaplantsoen en het Sigmaplantsoen in de Lammenschansdriehoek.

PvdD-raadslid Lianne Raad vroeg donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering aan wethouder Spijker waarom er voor zo zoveelste keer kunststof in de Leidse bodem is gestopt terwijl al meerdere keren aan de orde is gekomen dat de politiek dat niet wil. Eerder kwamen vele duizenden kunststof netjes los bij de Lammermarkt en vorige week waaiden plastic ‘ratelstrips’ om vogels te verjagen uit bomen op het Bio Sciencepark.

Raat wil van Spijker weten waarom ook in de twee plantsoenen nu weer plastic in de grond was gestopt en of ze weggehaald kunnen worden. Dat kan, zei Spijker. De wethouder had uitgezocht dat de netjes al in 2015 in het Leidse gras terecht waren gekomen als versteviging. De aannemer is momenteel bezig met de inrichting van de buitenruimte rond de nieuwbouw en vervangt daarbij de grond. “Daarbij worden ook de netjes netjes weggehaald”, beloofde Spijker. “Dat gebeurt voordat het gebied formeel door de aannemer wordt overgedragen aan de gemeente.”

Of op andere plekken in Leiden ook nog kunststof is toegepast in de bodem wist Spijker niet met zekerheid te melden, maar ze verwacht van niet. “We gaan er vanuit dat het niet meer gebeurt, want de toepassing vinden we niet gewenst en dat is bekend bij het ingenieursbureau van de gemeente.” Wel beloofde ze het nogmaals onder de aandacht te brengen, zodat aannemers die opdrachten voor de gemeente uitvoeren, weten dat ze het plastic achterwege moeten laten.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×