Circa vijftien vuilniszakken vol met de kunststof netjes werden zaterdag in anderhalf uur tijd bij elkaar geraapt langs het water bij de Molenwerf. Ook op de Lammermarkt zelf zijn de netjes in de bodem gestopt, maar daar kon nu niet worden opgeruimd vanwege het kerstcircus dat daar de tenten heeft opgeslagen. (Foto's/video: Chris de Waard).

Opruimactie Lammermarkt: Ruim 10.000 kunststof netjes in anderhalf uur

Wie weet dat ze er zijn, kan er niet omheen. Duizenden plastic netjes van tien bij vijf centimeter liggen tussen het gras op de Lammermarkt en langs het water van de Rijnsburgersingel. En in het water. Daar vormen ze een drijvend web van gevlochten kunststof. Vorige maand trok de Partij voor de Dieren in een serie schriftelijke vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders aan de bel over deze nieuwe vorm van zwerfplastic in de Leidse grachten. Het antwoord: “De gehaakte kunststof netjes, zijn afkomstig van het gefundeerd gras (merknaam Netlon, linkje) dat is aangebracht op de Lammermarkt.”

PvdD-raadslid Lianne Raat en de Leidse bioloog Auke-Florian Hiemstra raapten met een groepje medestanders gisteren in anderhalf uur tijd meer dan 10.000 van de gevlochten netjes van de Molenwerf bij de Lammermarkt. 

Gewapend gras
De gemeente liet de vele duizenden kunststof rasters begin 2017 aanbrengen om de grasmat op het plein te verstevigen. Volgens het college was dat nodig om ervoor te zorgen dat het plein een groene uitstraling heeft en toch ook geschikt is voor evenementen zoals de kermis op drie oktober. Afgelopen zomer werden de netjes ook ingegraven langs de waterkant van de Molenwerf. “De Netlon-netjes zorgen voor een hoge stabiliteit en draagkracht van de grasmat”, aldus wethouder Ashley North in de beantwoording van de vragen van de Partij voor de Dieren.

Opruimacties
De gemeente denkt dat de netjes op zich doen waarvoor ze gemaakt zijn, maar dat er bij bij het aanbrengen ook netjes in de omgeving zijn verspreid en in het water van de singel terecht zijn gekomen. “Als het Netlon is aangebracht, haken de netjes in elkaar en worden deze vermengd met grond. Doordat het gras zich hierin vast wortelt, verplaatsen de netjes zich niet meer als deze zijn aangebracht en het gras is gegroeid”, aldus het college dat het wel met de vragenstellers eens is dat de netjes zich niet in de omgeving moeten verspreiden: “Inmiddels is er een schoonmaakactie geweest, helaas hebben wij moeten constateren dat nog niet alle netjes zijn opgeruimd. De aannemer is hier op aangesproken en zal de netjes in de omgeving en in het water nogmaals opruimen en tweewekelijks op los geraakte netjes controleren.”

Incident
Hoewel er dus al verschillende opruimacties zijn geweest, is de hoeveelheid netjes van polypropyleen blijkbaar dusdanig hoog dat ook gisteren weer zonder moeite meer dan 10.000 van de kunststof rasterwerkjes geraapt konden worden. Ook na afloop van de opruimactie waren overal in het gras nog plastic gaaswerkjes te vinden. Daarmee lijkt de bewering van de gemeente dat de verspreiding van kleine kunststof wapeningsnetjes een incident betreft geen stand te houden.

Ook evenementengras op Garenmarkt
De komende tijd wordt ook het Garenmarktplein ‘groen’ ingericht. De parkeergarage kan elk moment worden opgeleverd, waarop de aannemer aan de slag gaan met het plein zelf. Ook daar komt gras dat extra verstevigd wordt, zodat ook hier evenementen kunnen plaatsvinden. “Het gaat daar om ‘Grass Parking’. Dat is een ander soort evenementengras dat bestaat uit een toplaag van speciaal zand, organisch materiaal en polypropeenvezels”, laat de gemeente weten naar aanleiding van de vragen van de PvdD. Die polypropeenvezels zijn volgens het college niet UV bestendig en breken af zodra deze met UV licht in aanraking komen. “In de toplaag blijven de vezels in tact en zorgen, samen met het gewortelde gras, voor een gewapende toplaag.”

Initiatiefvoorstel of motie
De Partij voor de Dieren is er ondertussen allerminste gerust op dat het met polypropeenvezels gemengde gras op de Garenmarkt geen milieuproblemen oplevert. “De gemeente zegt wel dat die korrels in het zonlicht kapot gaan, maar als vogels ze opeten blijven ze natuurlijk gewoon intact. In een vogelmaag schijnt de zon niet”, zegt raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren. “Maar je moet sowieso geen plastic in de grond stoppen, dus we gaan kijken hoe we hier een politiek vervolg aan gaan geven.” De partij denkt daarbij aan het indienen van een voorstel in de gemeenteraad dat een einde aan die praktijk moet maken of door het opstellen van een initiatiefvoorstel waarover de gemeenteraad zich dan kan uitspreken.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek Kunststof netjes


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×