Opruimactie Lammermarkt: Ruim 10.000 kunststof netjes in anderhalf uur

30

Wie weet dat ze er zijn, kan er niet omheen. Duizenden plastic netjes van tien bij vijf centimeter liggen tussen het gras op de Lammermarkt en langs het water van de Rijnsburgersingel. En in het water. Daar vormen ze een drijvend web van gevlochten kunststof. Vorige maand trok de Partij voor de Dieren in een serie schriftelijke vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders aan de bel over deze nieuwe vorm van zwerfplastic in de Leidse grachten. Het antwoord: “De gehaakte kunststofnetjes, zijn afkomstig van het gefundeerd gras (merknaam Netlon, linkje) dat is aangebracht op de Lammermarkt.”

PvdD-raadslid Lianne Raat en de Leidse bioloog Auke-Florian Hiemstra raapten met een groepje medestanders gisteren in anderhalf uur tijd meer dan 10.000 van de gevlochten netjes van de Molenwerf bij de Lammermarkt. 

Gewapend gras
De gemeente liet de vele duizenden kunststof rasters begin 2017 aanbrengen om de grasmat op het plein te verstevigen. Volgens het college was dat nodig om ervoor te zorgen dat het plein een groene uitstraling heeft en toch ook geschikt is voor evenementen zoals de kermis op drie oktober. Afgelopen zomer werden de netjes ook ingegraven langs de waterkant van de Molenwerf. “De Netlon-netjes zorgen voor een hoge stabiliteit en draagkracht van de grasmat”, aldus wethouder Ashley North in de beantwoording van de vragen van de Partij voor de Dieren.

Opruimacties
De gemeente denkt dat de netjes op zich doen waarvoor ze gemaakt zijn, maar dat er bij bij het aanbrengen ook netjes in de omgeving zijn verspreid en in het water van de singel terecht zijn gekomen. “Als het Netlon is aangebracht, haken de netjes in elkaar en worden deze vermengd met grond. Doordat het gras zich hierin vast wortelt, verplaatsen de netjes zich niet meer als deze zijn aangebracht en het gras is gegroeid”, aldus het college dat het wel met de vragenstellers eens is dat de netjes zich niet in de omgeving moeten verspreiden: “Inmiddels is er een schoonmaakactie geweest, helaas hebben wij moeten constateren dat nog niet alle netjes zijn opgeruimd. De aannemer is hier op aangesproken en zal de netjes in de omgeving en in het water nogmaals opruimen en tweewekelijks op los geraakte netjes controleren.”

Incident
Hoewel er dus al verschillende opruimacties zijn geweest, is de hoeveelheid netjes van polypropyleen blijkbaar dusdanig hoog dat ook gisteren weer zonder moeite meer dan 10.000 van de kunststof rasterwerkjes geraapt konden worden. Ook na afloop van de opruimactie waren overal in het gras nog plastic gaaswerkjes te vinden. Daarmee lijkt de bewering van de gemeente dat de verspreiding van kleine kunststof wapeningsnetjes een incident betreft geen stand te houden.

Ook evenementengras op Garenmarkt
De komende tijd wordt ook het Garenmarktplein ‘groen’ ingericht. De parkeergarage kan elk moment worden opgeleverd, waarop de aannemer aan de slag gaan met het plein zelf. Ook daar komt gras dat extra verstevigd wordt, zodat ook hier evenementen kunnen plaatsvinden. “Het gaat daar om ‘Grass Parking’. Dat is een ander soort evenementengras dat bestaat uit een toplaag van speciaal zand, organisch materiaal en polypropeenvezels”, laat de gemeente weten naar aanleiding van de vragen van de PvdD. Die polypropeenvezels zijn volgens het college niet UV bestendig en breken af zodra deze met UV licht in aanraking komen. “In de toplaag blijven de vezels in tact en zorgen, samen met het gewortelde gras, voor een gewapende toplaag.”

Initiatiefvoorstel of motie
De Partij voor de Dieren is er ondertussen allerminste gerust op dat het met polypropeenvezels gemengde gras op de Garenmarkt geen milieuproblemen oplevert. “De gemeente zegt wel dat die korrels in het zonlicht kapot gaan, maar als vogels ze opeten blijven ze natuurlijk gewoon intact. In een vogelmaag schijnt de zon niet”, zegt raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren. “Maar je moet sowieso geen plastic in de grond stoppen, dus we gaan kijken hoe we hier een politiek vervolg aan gaan geven.” De partij denkt daarbij aan het indienen van een voorstel in de gemeenteraad dat een einde aan die praktijk moet maken of door het opstellen van een initiatiefvoorstel waarover de gemeenteraad zich dan kan uitspreken.

Delen

30 reacties

 1. Wat maakt het allemaal nog uit? De wereldbevolking groeit rustig door. Je druk maken over platic netjes is compleet irrelevant. Vergeet dat milieu nu maar en geniet zolang het nog kan. Met dank aan de Paus, die grote gezinnen nog immer als iets goddelijks ziet. Wat een **** is dat toch.

  • U weet niet wat u zegt! Alleen Zijn hand schenkt leven en alleen Zijn hand neemt leven!
   De dag des oordeels zal u niet welvallig zijn.

  • De Een Kind Politiek of de campagne “One Child Nation” van de Volksrepubliek China was zo gek nog niet. Ze hebben nu allemaal goed Chinees te eten en een voortschrijdende welvaart.

   • Wat een rare redeneringen zo achter elkaar van deze bijbelse figuren hierboven. Maria gaat even op de stoel haar god zitten en zelf oordelen waarschijnlijk blind voor haar eigen zonden en is even vergeten dat haar god ook kan vergeven en zij daar niks over te zeggen heeft (ijdelheid,arrogantie). en Petrus vind communisme wel goed, wat vind je van gedwongen abortussen door de staat zelfs in laat stadium en dat er een voorkeur voor jongens kwam (er werden baby`s verrmoord hiervoor) voor een betere garantie van een inkomen voor als (arme)ouders te oud waren om te werken? kijk, je kan uit alles positieve dingen halen maar dat maakt het nog geen goed streven, Ik heb fijn in een paar volkswagens gereden maar mijn dankbaarheid gaat toch echt niet richting een duitse dictator bijvoorbeeld.

 2. Dit is dus door de gemeente georganiseerde en betaalde grootschalige milieuvervuiling. Je vraagt je af wat voor sukkels dit lieten en laten gebeuren. Volgens de gemeente is al dat plastic in de grond “nodig om ervoor te zorgen dat het plein een groene uitstraling heeft en toch ook geschikt is voor evenementen zoals de kermis op drie oktober.” Straks ook polyropyleen op de Garenmarkt? Welke idioot bedenkt zoiets? Uitstraling (wat dat ook zijn mag) en lawaai-evenementen worden door de gemeente Leiden blijkbaar belangrijker gevonden dan een zorgvuldige en verstandige omgang met de leefomgeving. Zijn de alternatieven misschien duurder? En misschien moeten evenementen helemaal niet op grasvelden plaatsvinden.
  Overigens bestaat een groot deel van de het milieu (op land, in de lucht, in het water) vervuilende microplastics uit polypropyleendeeltjes (afkomstig van polypropyleenvezels). Maar dat zal weinigen in het stadshuis interesseren. Kennis van zaken is daar nauwelijks of niet aanwezig. Bovendien zijn volgens college en gemeenteraad “uitstraling” en luidruchtige evenementen blijkbaar belangrijker dan milieu en gezondheid.

 3. Frits Vreewijk op

  Ach… vanaf woensdag moeten we weer meer betalen voor het parkeren. Kunnen ze die extra inkomsten mooi gebruiken om het grasveld er weer netjes bij te laten liggen…

 4. Het is om wanhopig van te worden dit beleid van de gemeente om plastics toe te laten op gras nota bene! Gras is hartstikke sterk! Komt overal doorheen en na een periode van droogte hoeft er maar 1 buitje te vallen en het is weer groen.Wij hebben de plastic soup surfer die zijn stinkende best doet om plastic zoveel mogelijk op te ruimen evenals vele vrijwilligers die straten en grachten zoveel mogelijk ontdoen van de plastic troep die er ligt.
  Dit beleid moet echt gisteren nog op de schop. Gras is gras en hoeft geen plastic matjes of polypropeenvezels (ook plastic) om te voldoen als grasveld. Hoe erg voor de vogels die het eten of hun insecten daar vinden.Jonge kinderen die daar zijn en alles nog in hun mond stoppen. Wat een ellende.

  • Gezond verstand op

   Het is een evenemententerrein en geen speelveld voor jonge kinderen. Als ouder moet u sowieso er op toezien dat ze geen dingen van de openbare straat of openbare veldjes in hun mond stoppen.

 5. Marcel Boeré

  Kortom een flutproduct, niet meer gebruiken, frequent ontstane troep op blijven ruimen, uithuilen en opnieuw beginnen… hoe moeilijk kan dat zijn? Moet dat via een motie ofzo?? Gemeente Leiden

 6. In dit geval niet eens met de meningen en opmerkingen van de PvdD. O.a. de niet-gefundeerde opmerkingen betreffende de ‘schadelijkheid’ van het toplaagversterkende systeem voor het milieu. Uit een vergelijkend onderzoek van de Hogeschool Velp (opleiding Tuin -en Landschapsinrichting) uit 2011: Netlon Mesh Elements is gemaakt van Polypropyleen (PP) en is volkomen veilig voor het milieu. Het product reageert niet met in de natuur voorkomende stoffen. Indien goed geïmplementeerd in de praktijk is er niks aan de hand en heeft het een levensduur van 15 tot 20 jaar tegen een prijs van €20,— à €55,— per vierkante meter. Ik ben benieuwd met wat voor initiatiefvoorstel het PvdD-raadslid komt, want er is geen enkele volledig natuurlijke oplossing denkbaar voor dit soort (evenementen)terreinen waar geen gebruik wordt gemaakt van aanvullende ingrepen zoals toplaagversterkende systemen. Verplicht leesvoer voor hen: https://edepot.wur.nl/311506 .

  • Het is eigenlijk heel eenvoudig: plastic zwerfafval en plastic deeltjes horen niet in natuur en milieu en evenementen hoeven niet op grasvelden plaats te vinden.

   • Ook geen activiteiten zoals een Pinkpop of Parkpop, Frits? Dat wordt dan wel heel beperkt…

  • Piet Pekelharing op

   Vermeldt dat rapport van de Hogeschool Velp ook wat het effect is als stukjes polypropyleen in een vogelmaag terechtkomen?

   • Zoals te zien is op de foto’s zijn het netjes en geen stukjes plastic. Té groot dus voor vogels om op te eten. Wat ik uit de beschrijving van dat Netlon-spul begrijp is dat de netjes in principe in elkaar geweven worden in de toplaag van dat gras. Maar misschien is het door de uitvoerder niet goed gebeurd, zoals ik ook al had aangegeven hiervoor.(‘indien goed geïmplementeerd in de praktijk’).

 7. Tijdens operatie hutspot, waarbij de Noordwijkse z-ambassadeurs gedurende de drie-oktoberfeesten kwamen helpen om de grachten en singels schoon te houden van drijf-afval kwamen ze deze matjes tot aan de
  Rijnzichtbrug in grote getallen tegen.
  Ze zijn niet verder de Rijn afgevaren…. wie weet wat daar nog drijft….
  De matjes stromen dus met het water mee richting de Katwijkse uitwatering en de Noordzee en komen terecht de enorme hoeveelheid plastic soep….

  • Dat interesseert het college en een raadsmeerderheid in Leiden niet. Als het maar goedkoop is en er “evenementen” op het grasveld kunnen plaatsvinden. Waarschijnlijk vinden ze het prima dat de plastic troep met het water naar Katwijk en de zee stroomt. Dan is het andermans probleem geworden. Zo denken ze waarschijnlijk in het Leidse stadhuis. Hoewel denken?
   Ook veel ander plastic afval uit Leiden stroomt met het water die kant op.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline