(Video: Robbert Beurse).

Zoeterwoude herstelt afvalstoffenheffing: 'Excuus aan alle inwoners, het is fout gegaan'

Inwoners van Zoeterwoude die een onjuiste afvalstoffenheffing kregen, ontvangen binnen vier weken een nieuwe aanslag. De gemeente ontdekte wat er mis ging bij de verwerking van de tarieven voor restafval en heeft de fout hersteld. Zoeterwoudenaren die geen nieuwe aanslag ontvangen, kunnen er vanuit gaan dat het bedrag bij hen klopte.

“Excuus aan alle inwoners voor de overlast dit die heeft veroorzaakt. Het is helaas fout gegaan”, zegt milieuwethouder Ton de Gans. Bij de berekening van het variabele deel van de afvalkosten werd voor alle ingeleverde vuilniszakken met restafval hetzelfde, hoge tarief gebruikt. “We hebben een nieuw systeem in gebruik genomen. Door een verkeerde instelling werd niet altijd goed geregistreerd of er een kleine (0,75 euro) of grote zak (1,50 euro) werd ingeworpen”, verklaart De Gans.

De fout kwam aan het licht bij de jaarlijkse afrekening van de heffingen. “De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) bepaalt op basis van de aangeleverde gegevens hoeveel milieuheffing iedereen moet betalen. Toen bleek dat bij iedereen het hoge tarief in rekening werd gebracht, wisten we dat er iets niet klopte”, zegt De Gans. Nu de juiste gegevens bij de BSGR bekend zijn worden er nieuwe aanslagen gemaakt. Zoeterwoudenaren bij wie het verkeerd ging, ontvangen binnen vier weken een nieuwe aanslag. De Gans: “Krijg je die niet? Dan weet je dat de eerste klopte en kun je die gewoon betalen.”

Incasso
Inwoners van de gemeente die de belasting betalen via automatische incasso hoeven zelf niets te doen. “Bij hen is nog geen geld afgeschreven. Na het ontvangen van de juiste afrekening wordt de belasting automatisch betaald. De eerder ontvangen factuur komt te vervallen”, stelt De Gans gerust. Zoeterwoudenaren die ervoor hebben gekozen om belasting zelf over te maken, maar dit nog niet hebben gedaan, kunnen over vier weken alsnog betalen. Inwoners die het onjuiste bedrag aan milieubelasting al wel betaald hebben, krijgen dit bedrag op hun rekening teruggestort. “Zij kunnen daarna alsnog het juiste bedrag overmaken”, zegt De Gans.

De Gans heeft er vertrouwen in dat de heffing volgend jaar zonder problemen verloopt. “Zolang de techniek niet verandert, is dit opgelost”, belooft de wethouder.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×