(Foto: Archief).

Wethouder reageert op vertrek familiebedrijf Zirkzee: 'Hij had kunnen blijven'

Volgens bouwwethouder Fleur Spijker had het 86 jaar oude familiebedrijf Zirkzee Wonen en Slapen helemaal niet weggehoeven. Ondanks dat het bedrijf van Willem Jan Zirkzee kerngezond is, sluit hij uiterlijk 1 december zijn deuren. De komst van woningen in de Lammenschansdriehoek maakt het volgens hem steeds moeilijker om te ondernemen.

In de ogen van Spijker hoeft de ontwikkeling van het terrein in de driehoek met het water van de Trekvliet en het spoor, niet te leiden tot het vertrek van bedrijven. “Zirkzee heeft zelf gekozen om zijn perceel van de hand te doen”, zegt de wethouder. “Hij had ook kunnen blijven zitten. Met de volledige winkel of een andere vorm. Bijvoorbeeld met een webshop en een klein fysiek verkooppunt.” Daarnaast denkt Spijker dat de komst van nieuwe woningen juist veel nieuwe klanten had kunnen opleveren.

Dealer
Het klopt dat ondernemers aan de Lammenschansstrip niet gedwongen worden om te vertrekken. Toch voelen ze zich met de herontwikkeling van het gebied weggepest. Zo zouden parkeerplekken verdwijnen waardoor het voor hun klanten en leveranciers lastiger werd om langs te komen. In plaats daarvan kwamen dure parkeergarages. “Het wordt ons onaantrekkelijk (volgens sommige zelfs onmogelijk) gemaakt om als bedrijf gevestigd te blijven op deze locatie”, zei Zirkzee eerder tegen Sleutelstad.

Zirkzee besloot daarom om er mee te stoppen. Naar een andere vestigingsplaats in de regio heeft hij nog wel gezocht, maar dat bleek een onmogelijke opgave. “We zijn in Leiden de exclusieve dealer voor een aantal prominente meubel- en stofferingsmerken. Beschikbare plekken om naar toe te verhuizen liggen in een gebied waar al een ander bedrijf de dealerrechten heeft”, aldus Zirkzee.

Fiets
Het ‘wegpestbeleid’ is een doorn in het oog van het CDA in Leiden. Fractievoorzitter Joost Bleijie stelde het beleid eerder aan de kaak. “Vindt het stadsbestuur ook dat het weghalen van parkeerplekken het ondernemen een stuk moeilijker maakt? Een tweezitsbank neem je immers niet op je (elektrische) fiets mee naar huis!”, schreef de CDA-voorman. Hij wacht nog op antwoorden van zijn schriftelijke vragen.

Zirkzee was vanmiddag nog niet beschikbaar voor een reactie.

Economie Leiden Lammenschansdriehoek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×