(Foto: Pixabay).

Leiden gaat minst gezonde wijken te lijf met preventieakkoord

Samen met meer dan zestig organisaties heeft de gemeente Leiden een preventieakkoord opgesteld om Leidenaren gezond en vitaal te maken. Op basis van het landelijke preventieakkoord uit 2018 zette de stad zich al in voor een rookvrije generatie, voor gezond eten en bewegen en voor beperking van drugsgebruik. Maar nu gaat de gemeente nog verder.

Wethouder Marleen Damen (Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn) legt uit wat het verschil is met het landelijke beleid: “Vanuit het kabinet lag de focus op het voorkomen van gezondheidsklachten. Wij willen het begrip ‘gezondheid’ verbreden naar dingen als een fijn huis, goede contacten, genoeg geld en een zinvolle dagbesteding.”

Daarom doet er ook heel uiteenlopende groep partijen mee: welzijnsorganisaties, sportverenigingen, scholen en speeltuinen, maar ook de Sligro, de Albert Heijn XL en de natuureducatievereniging. “We letten ook op mentale gezondheid, in het bijzonder bij jongeren in deze coronatijd”, benadrukt Damen. “Daarom doet GGZ Rivierduinen ook mee.”

Verschil maken
De focus bij het nieuwe preventieakkoord ligt op de minst gezonde wijken van Leiden. “Dat zijn Leiden-Noord en Leiden-Zuidwest,” vertelt Damen. “Daar is het risico op gezondheidsproblemen het grootst.” De kloof met de rest van de samenleving is aanzienlijk. “Dezelfde mensen die een slechte gezondheid hebben, hebben vaak ook weinig inkomen, minder contacten en zijn vaker werkloos.”

Volgens de wethouder gaan deze mensen zes jaar eerder dood en leven ze vijftien jaar langer met lichamelijke klachten dan het vitale deel van de bevolking. Dat maakt het ook voor haar persoonlijk ook zo’n belangrijk onderwerp: “We kunnen in deze wijken echt een groot verschil maken. Dit is dan ook een onderwerp naar mijn hart.”

Het akkoord is tot stand gekomen op initiatief van de gemeente. Damen: “We hebben een aantal concrete gezondheidsdoelen gesteld die we willen bereiken. Dat hebben we aan allerlei organisaties voorgelegd, met de vraag hoe die daaraan mee konden werken. Toen er eenmaal ideeën waren, werkte het als een soort zwaan-kleef-aan waardoor we nu meer dan zestig organisaties bij elkaar hebben.”

Het akkoord moet onder meer garanderen dat er genoeg geld is om nieuwe initiatieven in stand te houden. “We moeten voorkomen dat goede ideeën alleen draaien op een groep enthousiaste vrijwilligers. Dan is het risico groot dat het na een tijdje weer doodbloedt omdat ze er geen tijd meer voor hebben. De coronatijd heeft ons geleerd dat gezondheid en vitaliteit daarvoor gewoon te belangrijk zijn.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×