(Foto & Montage: Yoni Heijmans | Interview: Charlotte Povel).

Binnen twee dagen 15.000 euro voor door MS getroffen kapper Mark

Het was een zwaar jaar voor kapper Mark Helversteijn-Smit en zijn familie. Sinds hij in 2005 de diagnose MS kreeg, gaat zijn gezondheid geleidelijk achteruit. In juli vorig jaar moest hij noodgedwongen stoppen met zijn werk als kapper en nu ook lopen steeds moeilijker wordt, heeft hij binnenkort een dure rolstoel nodig. Daarom zette hij samen met zijn man een crowdfundingsactie op. Binnen twee dagen was hun doel al bereikt. “Onwerkelijk dat zo veel mensen mij dit gunnen.”

Het idee om een crowdfundingsactie op te zetten kwam van zijn man en bedrijf ’to care’ omdat de balansrolstoel die hij nodig heeft maar liefst 25.000 euro kost. Helversteijn-Smit krijgt door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 10.000 euro van de gemeente Leiden, maar om aan de overige 15.000 euro te voldoen, had hij hulp van buitenaf nodig.

“Ik voelde me er eerst onwennig bij om het handje op te houden, maar mijn man zei meteen al dat mensen mij zouden willen helpen”, vertelt Helversteijn-Smit over die beslissing. “Echt ongelooflijk dat het gelukt is en ook nog eens zo snel. Dat hadden we nooit gedacht.”

Gulle gevers
Tussen de gulle gevers zitten bekenden van zijn ‘Kinki Kappers’-zaak in Alphen aan de Rijn, mensen die hem kennen van de ‘Kinki Kappers’-salon aan de Oude Rijn in Leiden, bezoekers van de Leidse Hout, familie en vrienden, maar ook onbekenden. Onder de anonieme donaties is er één die meteen in het oog springt: een enkele bijdrage van duizend euro.

“Ik weet niet wie deze buitengewoon barmhartige Samaritaan is, maar ik zou die persoon heel graag persoonlijk willen bedanken”, zegt Helversteijn-Smit. “Ik heb hier en daar natuurlijk wel een beetje rondgevraagd en het is ook niet mijn moeder. Zij zei dat ze wel veel gedoneerd had, maar geen duizend euro”, lacht hij.

Volgende week dinsdag reist Helversteijn af naar het bedrijf ‘2Kerr’ in het Brabantse Oss om de balansrolstoel op maat te laten maken. “Met deze prachtige rolstoel kan ik weer een beetje vaart maken en mijn hond weer laten rennen, daar kijk ik ontzettend naar uit! Ik krijg een stukje vrijheid terug en mijn man en ik kunnen gewoon weer plannen maken”, glundert Helversteijn-Smit. “Bucketlist, we komen eraan!”

Interview Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×