Jan Willem Bruins bij de oude brandweerkazerne aan de Plaatsweg (Archieffoto: Gerry van Bakel)

Ode aan de Leidse muurschilder Jan Willem Bruins

Meer dan honderd muurgedichten schilderde hij op Leidse gebouwen. Jan Willem Bruins is afgelopen week na een kort ziektebed op 74-jarige leeftijd overleden. Dichter Leo van Zanen heeft het initiatief genomen om het eerst geschilderde gedicht ‘Mijn Verzen’ in te laten spreken.

“Mijn verzen komen, zoals goede wijnen, nog wel eens aan de beurt.” Zo klinkt het einde van het eerste gedicht dat Bruins ooit schilderde: ‘Moim Sticham’ van de Russische dichteres Marina Tsvetejeva. Op 8 oktober 1992 werd dit eerste muurgedicht onthuld aan het begin van de Kloksteeg. De vertaling ervan is vlak daaronder te lezen in de etalage van het antiquariaat Burgersdijk & Niermans.

Later zijn nog veel muurgedichten gevolgd. Voor zijn werk kreeg Jan Willem Bruins een Koninklijke onderscheiding, de stichting TEGEN-BEELD werd in 2004 bekroond met de erepenning van de gemeente Leiden in goud. Later schilderde Bruins ook nog diverse muurformules in Leiden, en vrij recent nog een muurgedicht in Oegstgeest.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×