Bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling 2021. (Foto: Anne Kære).

Meer aandacht doet de bij goed

Gewapend met een telformulier en een bijengids hebben ruim tienduizend Nederlanders afgelopen weekend meegedaan aan de Nationale Bijentelling. Uit de telling blijkt dat de honingbij de meest getelde soort is, gevolgd door de rosse metselbij. De derde plek is voor de aardhommel, een nieuwkomer want voorheen stond de gehoornde metselbij op nummer drie. Daarnaast zijn er relatief meer hommels geteld dan vorig jaar. Een opvallend resultaat, volgens bijenexpert van Naturalis, Vincent Kalkman.

Naturalis, medeorganisator van de telling, vermoedt dat onder andere het zonnige lenteweer zorgde voor het hoge aantal deelnemers aan de telling. Voorkennis van de bij was niet nodig om mee te kunnen doen. In totaal zijn er bijna 200.000 bijen geteld.

De Nationale Bijentelling speelt een belangrijke rol in het inzichtelijk krijgen van de verschillende bijensoorten in Nederland. Dat er zoveel mensen meetelden, toont dat aan dat mensen zich steeds bewuster worden van het belang van de wilde bij. En dit is belangrijk, want meer dan de helft van de bijensoorten in Nederland is bedreigd. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om de bijen te helpen en te beschermen. Naturalis opende bijvoorbeeld afgelopen week een nieuw bijenhotel.

Hommels
Naturalis-bijenexpert Kalkman kijkt op van het hoge aantal hommels. “Een mogelijke uitkomst was dat hommels, behorend tot de wilde bijen, het dit jaar wel eens slechter zouden doen. We hebben vroeg in het jaar al enkele warme dagen gehad waarin de hommelkoninginnen al uit hun winterrust waren gekomen. Na een lange winter zijn ze uitgehongerd en moeten ze snel nieuwe energie opdoen. We hadden verwacht dat de kou en natte sneeuw die na de warme dagen nog kwam funest zou zijn voor veel koninginnen,” zegt Kalkman hierover.

Aandacht
Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis, ziet dat er de afgelopen jaren meer aandacht wordt besteed aan de bijen. Biesmeijer heeft dan ook niet de indruk dat bijen in het stedelijk gebied achteruitgaan.
“Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor bijen. Niet alleen hebben veel gemeenten hun maaibeleid verbeterd, ook veel tuineigenaren hebben meer aandacht besteed aan een natuurlijke en bijenrijke tuin. Meer groen en bloemen, minder tegels en een bijenhotel hebben veel tuinen aantrekkelijker gemaakt voor bijen.”

Volgens Biesmeijer heeft ook de coronacrisis een positieve invloed op het welzijn van de wilde bij: “Natuur is populairder geworden en veel mensen hebben de tuin ontdekt als waardevol stukje privénatuur.” En dit resulteert in een betere biodiversiteit voor de wilde bij.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×