Isabel de Jager en Roos Schutte van Minerva. (Foto: Myrthe Koopman).

Minerva organiseert Bevrijdingsweek: 'We laten zien hoe belangrijk vrijheid is'

Vrijheid is niet iets wat vanzelfsprekend is. Om te benadrukken hoe belangrijk het is om stil te staan bij het thema ‘bevrijding’, organiseert studentenvereniging LSV Minerva een speciale Bevrijdingsweek. Tijdens de Bevrijdingsweek worden er online-en fysieke activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘vrijheid’. Niet alleen toegankelijk voor studenten, maar juist bedoeld voor alle Leidenaren.

“Vorig jaar kon 75 jaar vrijheid helaas niet worden gevierd. Dit jaar is het toch gelukt. Nu organiseren we een mix van zowel online als fysieke activiteiten, die in de week van 30 april tot en met 8 mei plaatsvinden”, vertelt Roos Schutte, voorzitter van de commissie die de Bevrijdingsweek organiseert.

Sponsorloop
In deze week vindt er onder andere een sponsorloop plaats. Lopers beginnen bij het monument van Erik Hazelhoff Roelfzema in Wassenaar en eindigen bij Breestraat 50. Hiermee wordt onder andere geld opgehaald voor het V-fonds, een nationaal fonds dat zich bezighoudt met het levendig houden van de herinnering aan bevrijding. Maar de lopers doen dit niet alleen voor het goede doel, degene met de snelste tijd maakt kans op een oranje Tomos brommer.

Niet alle deelnemers lopen tegelijk mee met de sponsorloop. Schutte: “Het idee is juist dat deze fysieke activiteit zo gedecentraliseerd mogelijk plaatsvindt, het wordt niet een heel evenement. Lopers geven zich op voor een bepaalde dag en vervolgens wordt er gekeken of er dan genoeg capaciteit is. Wanneer dit zo is, krijg je een boekje met informatie en vervolgens kan je gaan (hard)lopen. Op deze manier zorgen we ervoor dat alles coronaproof gaat.”

Documentaire en symposium
Naast de sponsorloop wordt er nog meer georganiseerd rondom het thema ‘bevrijding’. Zo is er een oorlogsdocumentaire gemaakt die op 3 mei in première gaat. Deze documentaire vertelt het verhaal van studenten en kinderen in oorlogstijd. De week wordt afgesloten met een symposium, waarbij volgens Schutte ‘vrijheid in de meest brede zin van het woord wordt benadrukt’. Met sprekers die het hebben over het verleden, maar ook over vrijheid in het hedendaagse leven.

Volgens Isabel de Jager, bestuurslid van LSV Minerva, wordt de Bevrijdingsweek georganiseerd met een aantal doelen. “Het is ten eerste van belang om de verhalen vanuit de oorlog over te brengen op de komende generaties. En daarnaast is bevrijding een heel belangrijk thema dat onder de aandacht moet worden gebracht, niet alleen bij studenten maar eigenlijk bij iedereen.”

Want niet alleen studenten, maar ook alle andere Leidenaren worden uitgenodigd om mee te doen aan de Bevrijdingsweek. “Ik vind het heel mooi dat we deze week zo’n open karakter kunnen geven, het is zonde om zoiets achter gesloten deuren te organiseren. Zeker omdat het ook heel erg gaat over de stad Leiden en het aandeel van Leiden tijdens het verzet in de oorlog”, zegt de Jager hierover.

Deelname
Voor deelname aan de Bevrijdingsweek kun je terecht op de website. Hier kan je je aanmelden voor de sponsorloop. Daarnaast worden hier ook de linkjes geplaatst naar de oorlogsdocumentaire en het symposium, die vervolgens gratis te bekijken zijn. Houd voor meer informatie ook het Instagramaccount @bevrijdingscommissie, in de gaten.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×