Debby Petter en Youp van 't Hek spreken dit jaar de herdenkingsrede uit in de Pieterskerk. (Beeld: Kleef & Koop).

Dodenherdenking Leiden bij Sleutelstad op televisie

De Stichting Dodenherdenking Leiden organiseert op 4 mei weer enkele alternatieve herdenkingen om gezamenlijk stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Vredesoperaties. De herdenkingen bij het Haagsche Schouw, De Naald (De Kooi), en in de Pieterskerk met aansluitend twee minuten stilte bij het Bevrijdingsmonument naast molen de Valk vinden net als in 2020 zonder publiek plaats. Wel worden ze uitgezonden op Sleutelstad TV.

De speciale uitzending op Sleutelstad TV begint op 4 mei om 15.00 uur met de herdenking bij het militair oorlogsmonument bij Het Haagsche Schouw. In het programma onder andere een herdenkingstoespraak van demissionair minister Ank Bijleveld van defensie en de kranslegging door de burgemeesters van Leiden, Katwijk, Oegstgeest en Voorschoten. De namen van de gevallenen worden voorgelezen door Ingrid Schohaus met Tim van Aelst. Die namen werden elk jaar opgelezen door de oudste nog in leven zijnde veteraan Willem Witvliet, maar hij overleed eerder dit jaar op honderdjarige leeftijd.

Om 17.00 uur begint op Sleutelstad TV de herdenking bij monument de Naald in De Kooi. Jaarlijks wordt daar door woningbouwcorporatie De Sleutels stilgestaan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog die in de wijk zijn gevallen.

Om 18.00 uur begint het programma vanuit de Pieterskerk waar de herdenkingsrede dit jaar wordt gehouden door Debby Petter en Youp van ’t Hek. Even voor 19.00 uur wordt overgeschakeld naar het Bevrijdingsmonument bij Molen de Valk waar twee minuten stilte in acht worden genomen. Net als vorig jaar een uur eerder dan de Nationale Herdenking op de Dam.

Joods onderduikkind
Tussen de herdenkingen bij het Haagsche Schouw en monument De Naald in, zendt Sleutelstad een bijzonder verhaal uit op tv. Om 16.00 uur vertelt Donald de Marcas over zijn leven als Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog in Leiden en daarbuiten.

Sleutelstad TV zie je bij KPN op kanaal 1421 (alleen Leiden) en in de hele regio bij Ziggo op kanaal 46. Online kijken doe je via deze website.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×