(Foto: Robbert Beurse).

Veilig zwemmen kan op officiële zwemlocaties

Op een warme dag kan het heel verfrissend zijn om een duik te nemen in een meer, plas of kanaal. Maar doe dat niet overal, waarschuwt het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het beste is om te zwemmen op een van de officiële zwemlocaties. Deze plekken wordt tijdens het zwemseizoen van 1 mei tot en met 1 oktober minimaal een keer in de twee weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalgen.

De waterkwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. Daarom is het verstandig om niet zomaar het water in te gaan. “Het is verstandig om voor het zwemmen de actuele informatie te bekijken op www.zwemwater.nl“, zegt een woordvoerder van Rijnland. “Dat kan ook via de zwemwater app voor Android en Apple en de zwemwatertelefoon (0800 9036) van de provincie.” Ook staan er bij de zwemlocatie informatieborden met daarop de actuele waterkwaliteit.

Hoewel het weer op dit moment niet optimaal is voor een verfrissende duik, is de waterkwaliteit in de Leidse regio goed, laat de kaart van de provincie zien. Warm weer kan ervoor zorgen dat er blauwalgen groeien. Het inslikken daarvan kan maag- en darmklachten opleveren.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Zwemplas verboden voor honden
De meeste zwemwaterlocaties zijn verboden voor honden. Op locaties waar honden wel zijn toegestaan, is het verstandig hen niet te laten zwemmen indien een negatief zwemadvies of waarschuwing geldt. Dit geldt ook voor andere plekken waar blauwalgen of dode dieren in het water aanwezig zijn. De dode dieren zijn mogelijk besmet met botulisme.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×