De EL CID-week ging vorig jaar in aangepaste vorm door. (Archieffoto: Sleutelstad).

Nog geen extra versoepelingen studentenverenigingen

Voor Leidse studentenverenigingen kan de gemeente de coronaregels nog niet versoepelen. Dat schrijft het stadsbestuur in antwoord op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Alyssa Voorwald. Zodra de maatregelen het toelaten, zal de gemeente alle nodige ondersteuning geven die verenigingen nodig hebben om weer fysieke activiteiten te houden.

Het college ziet het belang in van fysieke bijeenkomsten van studentenverenigingen en is graag bereid om die te faciliteren. Zodra de maatregelen toelaten dat studenten elkaar in de buitenruimte ontmoeten, wil de gemeente helpen om voor elke vereniging een geschikte buitenplek in te vinden. Een poging om een studentenevenement aan te melden als Fieldlab-evenement  is eerder dit jaar mislukt, omdat het ministerie dwarslag. Dat had waarschijnlijk te maken met het gebrek aan Fieldlab-testlocaties in de regio.

De gemeente kijkt hoopvol vooruit naar de komende EL CID-week in augustus. In 2020 werd de introductieweek grotendeels digitaal georganiseerd, maar kregen alle aankomende studenten wel de mogelijkheid om één dag naar Leiden te komen. Mocht er dit jaar meer fysieke ruimte nodig zijn om studenten te ontvangen op anderhalve meter, dan wil de gemeente daar graag bij helpen.

Burgemeester en wethouders zijn zeer tevreden over het contact met de verenigingen. Ze voeren gesprekken met de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, die alle studentenverenigingen vertegenwoordigt, maar ook regelmatig direct met verenigingen, vaak samen met de GGD, de Hogeschool en de Universiteit. Alle betrokkenen blijven op zoek naar wat er nog wel mogelijk is. Dat resulteerde bijvoorbeeld in protocollen over anderhalvemeter-bijeenkomsten van juli tot oktober 2020, en in studieplekken in de Stadsgehoorzaal in de winter.

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×