Tot begin augustus is op en om de Hooglandse Kerkgracht Beelden in Leiden te zien. Thema is dit keer 'Sferen'. (Foto's: Sleutelstad).

Opening buitenexpositie Beelden in Leiden vanmiddag live op Sleutelstad TV

Met een jaar coronavertraging gaat vanmiddag de nieuwste editie van Beelden in Leiden (BIL) van start. De opening is live te zien op Sleutelstad TV. Het thema van de expositie op de Hooglandse Kerkgracht is dit keer ‘Sferen’. Ook nu zijn de kunstwerken weer gemaakt door jonge talentvolle kunstenaars. Dat zijn er dit jaar zes: Maud van den Beuken, Lungiswa Gqunta, Jason Hendrik Hansma, Vibeke Mascini, Thomas Swinkels en Riet Wijnen.

Het werk van vier kunstenaars staat opgesteld op de Hooglandse Kerkgracht. Vibeke Mascini exposeert net om de hoek, in de binnentuin van BplusC aan de Hoogstraat. Een zesde werk, dat van Jason Hendrik Hansma,  is te zien langs de randen van de Hooglandse Kerkgracht en bestaat uit betonnen deurposten die op een aantal plaatsen zijn neergelegd in de ’tussenruimtes’ die de grens van de publieke ruimte en het privédomein van de bewoners markeren.

Beelden in Leiden organiseerde in 2011 de eerste expositie op de Hooglandse Kerkgracht. Om die tien jaar luister bij te zetten is aan een van de kunstenaars die in die periode meedeed nu gevraagd om een speciaal kunstwerk te maken. Uit al die eerdere deelnemers werd Lisa Šebestíková geselecteerd om nieuw werk te maken. Het werd een installatie die is te zien op begraafplaats Rhijnhof. Het werk is geïnspireerd op dwaallichten.

Curator
De kunstenaars voor de expositie ‘Sferen’ zijn samengebracht door curator Suzanne Wallinga. “Met hun werk op en om de Hooglandse Kerkgracht kijken we naar hoe wij ons als mens verhouden tot de openbare ruimte”, vertelt Wallinga. “Een ‘sfeer’ is zowel een meetkundige figuur als een gedeeld gevoel en betreft zowel de ruimte zélf als de betekenis die wij aan deze ruimte geven. De Hooglandse Kerkgracht vormt zo een podium voor zes beelden en sculpturale installaties die tonen hoe kunst ons meer bewust kan maken van onze omgeving en nieuwe denkbeelden en ervaringen ten aanzien van de openbare ruimte kan aanreiken.”

Kunstprijzen
Net als ieder jaar zijn er aan BIL ook enkele prijzen verbonden. Zo wordt elk jaar de Frans de Witprijs uitgereikt voor jong Nederlands beeldhouwtalent. De ondernemers van het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld omarmen elk jaar ook een van de beelden. Na afloop van de expositie op de Hooglandse Kerkgracht krijgt dat winnende beeld een jaar lang een prominente plek op de middenberm op de hoek van de Schipholweg en het Schuttersveld. Een derde prijs is die van de bezoekers. Elk jaar wordt er wel een kunstwerk tot ‘publiekslieveling’ gebombardeerd en dat is dan ook de winnaar van de publieksprijs die begin augustus bekend wordt gemaakt. Stemmen kan tot en met 8 augustus.

Live televisie
Omdat de opening van Beelden in Leiden vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen zonder publiek moet plaatsvinden, wordt deze live uitgezonden op Sleutelstad TV. Iedereen kan vanmiddag vanaf 17.00 uur meekijken via Ziggo kanaal 46 en KPN kanaal 1421. Uiteraard kan meekijken ook online. Ga daarvoor naar www.sleutelstad.nl/tv of klik op TV in het menu bovenaan deze pagina.

Advertentie

Cultuur Leiden Beelden in Leiden 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×