Even narekenen: massavaccinatie in zes weken

Over zes weken moet iedereen boven de 18 die dat wil de eerste coronaprik gehad hebben – ook in onze regio. Dat vraagt om een enorme versnelling, tot zo’n 2 miljoen vaccinaties per week. Gaat dat wel lukken? En wat komt erbij kijken? Sleutelstad rekende het na.

Het gaat hard met de vaccinatiecampagne. Elke minuut krijgen 200 mensen in Nederland een coronaprik: bijna 150.000 prikken per dag. Maar we zijn er nog niet. Het plan is dat vóór 1 juli alle volwassen Nederlanders een prik kunnen krijgen. Daarvoor moet het priktempo nog eens verdubbeld. De GGD’s gaan de hoofdmoot verzorgen. Maar hoe?

Lees alle artikelen terug in het ‘Even narekenen’ dossier van Sleutelstad

Hoeveel prikken?
Landelijk zijn er in ruim vier maanden 7,6 miljoen coronaprikken gezet, waarvan 5,7 miljoen eerste prikken. Dat is veel, maar nog steeds zijn ruim 7 miljoen volwassen Nederlanders niet aan de beurt geweest.

Het kabinet wil al die mensen vóór 1 juli een eerste prik bieden – terwijl ook de tweede prikken nog doorgaan. Bij genoeg opkomst moeten er dan in zes weken bijna 10 miljoen prikken gezet worden. Dat is nogal een opdracht.

De regio
In de regio Hollands Midden, met 830 duizend inwoners, moeten er in zes weken bijna een half miljoen prikken gezet. Daarvan komen er 400.000 op het bordje van de GGD. Volgens woordvoerder Carin Boon moet dat lukken. Het aanbod van ziekenhuizen om bij te springen gaat haar organisatie niet benutten: niet nodig.

Dat maakt nieuwsgierig. Sinds januari heeft de GGD langzaam opgeschaald van duizend naar vijfduizend prikken per dag. Dat moeten er heel snel 10.000 per dag worden: vooral met Pfizer, maar ook met het éénpriks vaccin van Janssen.

Sommetje
De GGD’s hanteren een eenvoudig sommetje. Met genoeg doorstroming kan één prikker per prikstraat elke 3 minuten iemand vaccineren. Dat geeft 20 vaccinaties per uur. En als elke prikker 7 uur per dag actief is, kan die 140 prikken per dag zetten. Voor ruim 10.000 vaccinaties per dag zijn er dus dagelijks 75 vaccineerders nodig.

Extra sporthallen
Zijn er daarvoor genoeg prikstraten? Omdat een deel vanaf 4 uur door huisartsen wordt benut, rekent de GGD zelf met 7 uur gebruik van een prikstraat. Dat is precies de werktijd van één prikker. Dus zijn er straks 75 prikstraten nodig.

Zoveel waren er tot nu toe niet. De vijf bestaande locaties – waaronder het ECC in Leiden – tellen er samen 56. Daarom worden maandag twee extra sporthallen ingezet: de Bloemerd in Leiderdorp en De Kleine Vink in Nieuwerkerk aan de IJssel, met elk tien prikstraten.

Dat zijn samen 76 prikstraten, één meer dan er in piekweken nodig zijn. En er is nog wat speling: als het moet kan een prikstraat ook acht uur gebruikt worden, of kan een prikker 22 vaccinaties per uur halen. Dus: prikstraten genoeg.

Duizend flexwerkers
Maar nu het personeel. Genoeg handjes vinden is een grote puzzel. Er zijn 75 prikkers per dag nodig. De meesten zijn parttimers, dus per week moeten het er zeker 200 zijn. En bij elke prikker hoort iemand voor de registratie – nog eens 200 mensen.

Daarnaast zijn er 150 prikvoorbereiders nodig, en een rijtje verkeersregelaars, beveiligers, hosts, EHBO’ers, cateraars, schoonmakers, medische supervisors, runners en niet te vergeten locatiehoofden. Het totaal komt voor onze regio op zeker duizend banen voor flexwerkers. Daarvan is nu iets meer dan de helft actief, dus de werving staat in de turbostand. Hoe lukt dat?

Rode Kruis
De GGD’s Hollands Midden en Haaglanden vroegen hulp van het regionale Rode Kruis. Het bleek een gouden greep. Normaal zoekt deze organisatie vooral vrijwilligers, maar via haar netwerk vond ze voor de GGD duizenden tijdelijke krachten.

“We gaan voor deze twee regio’s 3.000 mensen inzetten, met misschien een uitschieter naar 3.500”, vertelt Leon Janssens van het Rode Kruis. Hij merkt dat mensen graag komen helpen: van jongeren op zoek naar een bijbaantje tot voormalige artsen.

De GGD krijgt zijn werkroosters dus gevuld, denkt Janssens. Maar het is wel aanpoten: “We hebben nog mensen nodig, zoals ex-verplegers en studenten uit medische of zorgopleidingen.”

Verrassingen?
Priklocaties en personeel zijn geregeld. Daar zal het niet aan liggen. Toch zijn er nog twee soorten verrassingen mogelijk:

  • De levering van vaccins kan tegenvallen, zoals dezer dagen het geval was met Janssen. Daar heeft geen huisarts, ziekenhuis of GGD invloed op. En het kan de streefdatum van 1 juli in gevaar brengen.
  • De opkomst kan tegenvallen. De GGD gaat uit van 85% vaccinatiebereidheid. Maar het zou best minder kunnen worden. Dan is deze vaccinatieronde eerder klaar. Een meevaller? Eigenlijk niet. Met extra ‘veegrondes’ zal de GGD proberen alsnog meer mensen te vaccineren, want anders blijft het virus toch nog te veel rondwaren – met alle vervelende gevolgen van dien.

Na 1 juli
In de zomer gaat de GGD door, vooral met tweede prikken. Wel kan het tempo iets omlaag, omdat de Janssenklanten geen herhaalprik hoeven. Maar het Rode Kruis weet al dat er voor die periode, als er mensen op vakantie willen, nog veel flexwerkers nodig zijn.

En na de zomer? Dan komen er zeker nieuwe verrassingen aan. De huurcontracten van vier sporthallen lopen af, terwijl dan misschien nog een prikcampagne voor 12- tot 18-jarigen volgt. En het zou kunnen dat we in de herfst een derde prik moeten, bijvoorbeeld als wapen tegen nieuwe virusvarianten.

Maar of de GGD dat gaat doen? Daarover is nog niets vastgelegd. Nu deze organisatie eindelijk op stoom raakt, wordt het na de zomer misschien toch afbouwen in plaats van opschalen.

Heb je tips of verzoeken voor deze rubriek? Stuur dan een mail

Dit is de derde aflevering van de rubriek “Even narekenen”, die wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Even Narekenen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×