(Foto: Emile van Aelst).

Frans de Witprijs Beelden in Leiden naar kunstenaar Vibeke Mascini

Een accu die wordt gevoed door de verbranding van door de douane in beslag genomen smokkelwaar zoals cocaïne verwarmt een installatie van radiatoren waardoor de cocons van twee soorten nachtvlinders uitkomen. Zie hier het verhaal achter het kunstwerk ‘Instar’ van Vibeke Mascini dat de komende zomer als onderdeel van Beelden in Leiden is te zien in de binnentuin van de BplusC vestiging in de Nieuwstraat.

De Haagse werd gisteren bij de opening van de openluchttentoonstelling door de vakjury verrast met de Frans de Witprijs voor jong Nederlands beeldhouwtalent.

Een tweede hoogtepunt bij de opening van BIL2021 was de bekendmaking van de keuze van de ondernemers van het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld. Zij omarmen elk jaar een van de beelden. Na afloop van de expositie op de Hooglandse Kerkgracht krijgt dat winnende beeld een jaar lang een prominente plek op de middenberm op de hoek van de Schipholweg en het Schuttersveld. Er werd gekozen voor ‘Groot Water‘ van de Rotterdamse kunstenaar Maud van den Beuken die een afgietsel maakte van de bodem van de Mississippi. De naam van de Amerikaanse rivier betekent ook ‘Big Water’.

Schuttersveld
“Of het kunstwerk ook echt op het Schuttersveld komt, is nog niet helemaal zeker”, zei Erick van Mastrigt van het BPS. “Om teleurstelling te voorkomen als het toch niet kan.” Het kunstwerk is zo groot dat de gemeente niet op voorhand wilde toezeggen dat plaatsing mag. Er wordt nog gekeken naar de verkeersveiligheid en ook wordt het Schuttersveld ergens in de komende periode opnieuw ingericht. “Maar ik denk dat we er wel uitkomen hoor”, sprak Van Mastrigt hoopvol.

Publieksprijs
Een derde prijs wordt toegekend op basis van de reacties van de bezoekers aan Beelden in Leiden. Tot en met 6 augustus kan iedereen via de website van Beelden in Leiden een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete werk. Op 8 augustus wordt dan de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt.

Cultuur Leiden Beelden in Leiden 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×