Links naar rechts: prof. dr. Pancras Hogendoorn (lid RvB/decaan LUMC), Paul Bilars (CEO NECSTGEN), Gerard van Loon (CFO NECSTGEN), Meindert Stolk (Gedeputeerde Zuid-Holland), Roel van der Weij (Sr. Beleidsmedewerker provincie Zuid-Holland), Paul Dirkse (wethouder gemeente Leiden).

Twee miljoen voor innovatieve geneeskunde op Leiden Bio Science Park

De provincie Zuid-Holland stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een locatie voor regeneratieve geneeskunde op het Leiden Bio Science Park. De komst van NECSTGEN – zoals de locatie zal gaan heten – versterkt de Nederlandse koppositie op het gebied van deze innovatieve geneeskunde.

Regeneratieve geneeskunde richt zich op het herstellend vermogen van cellen en weefsels na schade of ziekte. Dat zou levenslange behandelingen kunnen voorkomen. Ontwikkelen hiervan is zeer complex, maar op het Leiden Bio Science Park werken de koplopers op dit gebied. Het is het grootste bedrijvenpark in de life science en biotech sector van Nederland, en één van de grootste van Europa. In totaal biedt het LBSP aan meer dan honderd innovatieve life science en biotech bedrijven. Van kleine startups tot sterke mkb-bedrijven met eigen faciliteiten.

Met de ontwikkeling van NECSTGEN wordt een nieuwe stap gezet voor de versterking van de koppositie van het park. Onderzoekers en ondernemers kunnen er gebruikmaken van  hoogwaardige laboratoria voor het ontwikkelen en produceren van nieuwe therapieën. Met het LUMC in de buurt is de praktijk voor toepassing dichtbij. “Juist die samenwerking tussen verschillende disciplines zorgt voor innovatieve oplossingen, hard nodig voor de gezondheidszorg van de toekomst. Tegelijk maakt het onze regio sterker. De bijdrage van de provincie geeft zo op meerdere fronten een impuls”, zegt gedeputeerde Economie en Innovatie Meindert Stolk. Hij reikte de twee miljoen vandaag symbolisch uit tijdens een bezoek aan het Leiden Bio Science Park.

Groeifonds
De provincie is al jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Leiden Bio Science Park. Met investeringen in faciliteiten, maar ook via netwerken en samenwerking. De twee miljoen die nu beschikbaar komt, is bestemd voor de bouw van de locatie van NECSTGEN, waarin de omringende bedrijven en onderzoekers samen kunnen werken. Vorige maand werd bekend dat ook vanuit het Groeifonds van het Rijk geld beschikbaar komt voor regeneratieve geneeskunde. Hiervan komt 17 miljoen beschikbaar voor Leiden Bio Science Park en de NECSTGEN-locatie.

Advertentie

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×