Coronatest in Leiden. Het aantal gevonden besmettingen daalt. (Foto: Rob van Dullemen).

Daling coronacijfers zet door, ondanks suikerfeest-uitbraak

Het blijft de goede kant op gaan met de coronapandemie. De ziekenhuizen krijgen wat meer lucht en ook deze week dalen de besmettingscijfers. In Leiden werd de daling even onderbroken door een uitbraak in Leiden Noord, maar per saldo gaan ook in de stad de cijfers nog omlaag.

In de ziekenhuizen lagen donderdagochtend opeens nog maar 1899 coronapatiënten, 250 minder dan dinsdag en zelfs 800 minder dan eind april. Ook de druk op de intensive care nam verder af. Het aantal van 621 patiënten daar ligt nog wel hoger dan half december, toen dat aanleiding was voor een harde lockdown. Maar het verschil is dat de trend nu duidelijk dalend is.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Versoepeling
Door de dalende ziekenhuisbezetting konden de nieuwe versoepelingen deze week doorgaan. En zo lang de besmettingen blijven afnemen, komen ook volgende versoepelingen binnen bereik. Daarom stemmen de cijfers van deze week tot nut toe hoopvol.

Eind april piekte het landelijke aantal besmettingen nog boven de achtduizend per dag, deze week nadert dat aantal alweer de vierduizend. Alleen al de laatste week is het weekgemiddelde met bijna dertig procent gedaald. En in Hollands Midden dalen de cijfers nog sterker.

Suikerfeest
Minder overtuigend is de daling dezer dagen in de Leidse regio. In de stad ligt de besmettingsgraad nu even boven het landelijke gemiddelde. Door een uitbraak na het Suikerfeest werden er in Leiden-Noord enkele tientallen besmettingen gevonden. Toch telde ook Leiden tot en met vrijdag elf procent minder nieuwe coronagevallen dan in dezelfde dagen vorige week.

Ook in Leiderdorp bleef het virus nog tamelijk actief, maar het tegendeel geldt voor Oegstgeest en Voorschoten. Daar ligt het besmettingsniveau nu twee tot vier keer zo laag als landelijk en is de situatie al bijna vergelijkbaar met september vorig jaar.

Een duidelijke daling in besmettingscijfers is deze week ook te zien in de recente brandhaard Katwijk en in Alphen (beide dertig tot veertig procent) en in Teylingen daalden de cijfers zelfs met de helft, tot het laagste niveau van het jaar.

Opnames
Intussen blijven de ogen ook gericht op de ziekenhuizen. Het aantal opnames ging in Hollands Midden de laatste dagen weer iets omhoog. Dat gold zeker in Leiden, met in vier dagen tijd al acht opnames. Ook landelijk bleef het aantal ziekenhuisopnames aan de hoge kant. Dat het aantal bezette bedden toch daalde, kwam doordat veel patiënten uit eerdere weken genezen verklaard werden.

Door het lagere aantal nieuwe besmettingen wordt verwacht dat de daling in ziekenhuisopnames de komende weken toch zal doorzetten. En die hoop wordt versterkt nu de vaccinatiecampagne goed op snelheid ligt.

Vrijheden
De bereidheid om de prik te nemen is volgens onderzoek van het RIVM gestegen tot rond de 90 procent. En de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) meldde gisteren dat de huidige vaccins nog steeds bescherming bieden tegen alle bekende virusvarianten.

Voeg daarbij het nieuws dat huisartsen volgens de Gezondheidsraad hun zestig-plussers sneller een tweede prik mogen geven, en de kans op een zomer met flink wat vrijheden begint steeds reëler te worden.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×