(Video: Robbert Beurse).

Inleveractie politie afgerond: ruim tweehonderd wapens zijn van de straat

De politie eenheid Den Haag, waaronder ook de Leidse regio valt, kijkt tevreden terug op de wapeninleveractie DropIt. Vorige week kon iedereen zonder strafrechtelijke gevolgen wapens afstaan. Slag- en steekwapens konden worden ingeleverd op het bureau. Vuurwapens werden op afspraak door de politie thuis opgehaald. De actie leverde ruim tweehonderd ingeleverde wapens op.

“Deze zijn allemaal van de straat, en dat is waar we dit voor doen”, vertelt agent Tom Scheepmaker. De laagdrempeligheid en garantie dat er geen boete voor het bezit van de wapens uitgedeeld zou worden, zorgden volgens Scheepmaker voor het succes van de actie. “Makkelijker kan niet. Je gaat naar binnen, container open mes er in, en je bent weer weg.”

Geen vrijbrief
Wie denkt dat de actie betekent dat vuurwapens waarmee delicten zijn gepleegd straffeloos konden worden ingeleverd, vergist zich. “De actie is geen vrijbrief voor criminelen. De vuurwapens worden allemaal onderzocht. We schieten ermee en bekijken de kogels. Als blijkt dat ze bij een delict betrokken geweest zijn, nemen we zeker contact op met de persoon die hem heeft ingeleverd en kan deze worden vervolgd. Alleen het bezit van de wapens wordt tijdens de actie niet bestraft”, legt Scheepmaker uit.

Voor de Leidse regio was DropIt de eerste wapeninleveractie die de politie organiseerde. In Den Haag gebeurde dit al een keer eerder, in 2006. Beide acties worden door de politie als zeer succesvol bestempeld. “Dit gaan we zeker nog eens doen”, belooft de politie.

 • Foto: Rob van Dullemen ©
  Foto: Rob van Dullemen ©
 • Foto: Rob van Dullemen ©
  Foto: Rob van Dullemen ©
 • Foto: Rob van Dullemen ©
  Foto: Rob van Dullemen ©
 • Foto: Rob van Dullemen ©
  Foto: Rob van Dullemen ©
 • Foto: Rob van Dullemen ©
  Foto: Rob van Dullemen ©
112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×