(Foto: Museum de Lakenhal).

Lakenhal kiest vijftien ideeën tegen groeiverslaving voor nieuwe expositie

Museum De Lakenhal riep begin maart op om ideeën tegen groeiverslaving in te dienen. Een jury heeft nu de vijftien beste ideeën geselecteerd uit een kleine 500 inzendingen. De geselecteerde projecten krijgen de ruimte om hun idee uit te werken en visueel te maken voor het museum. In oktober zal het eindresultaat te zien zijn bij de expositie If Things Grow Wrong.

“Is het goed om altijd meer te hebben? Als bijvoorbeeld de buurman een grote auto heeft, moet ik dan een nog grotere auto hebben? Is groei altijd nodig”, zei waarnemend Lakenhal-directeur Oskar Brandenburg in Nieuws071. Met de nieuwe expositie hoopt het museum een oplossing te vinden voor ‘groeiverslaving’, die inspireert tot gesprek, denken of debat.

Groeiverslaving vraagt volgens het museum om creatieve oplossingen. De vijftien geselecteerde ideeën worden nu uitgewerkt voor de expositie. Hoe het er precies uit gaat zien laat het museum nog niet weten, maar ze geven wel een tipje van de sluier. In oktober 2021 zullen de onderstaande ideeën te zien zijn in De Lakenhal.

 • Klimaatgesprekken van Barend Blom, Maarten Hoogslag (coach), Roel Rutgers (architect en meubelmaker) en Nienke Hoogvliet (kunstenaar)
 • Dubbelspraakvertaler van Evert van Leeuwen (wetenschapper en docent)
 • Letters from nature van Jeroen van der Most en Peter van der Putten (kunstenaar en wetenschapper)
 • The Paradox of Science van Hannah Johnson (laboratoriummanager) en haar team uit het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
 • Future Fossils van kunstenaar en wetenschapper Aart Kuipers en Walter van der Velden
 • Ken de Keten van Tinka van der Kooij (maker en onderzoeker)
 • En quête (des Marges Fluctuantes) van Guy Woueté (kunstenaar en activist)
 • Inheemse Perspectieven ‘The Future = Indigenous’ van Jesse van ’t Hull in samenwerking met non-profit organisatie NATV
 • Vlucht: vanitasstillevens van Zindzi Zwietering (fotograaf/beeldend kunstenaar)
 • Emperor’s New Robes van Henri Affandi kunstenaar uit Londen
 • Doosmens van UNCLTRD (Dina Al-Hamdany, Elisa Heath en Max Bernaerts, studenten Bouwkunde TU Delft
 • Taal voor de toekomst (in gesprek met de Noordzee) van Arita Baaijens (bioloog, schrijfster, ontdekkingsreizigster), Eeke Brussee (student sociologie), Axel Coumans (ontwerper) en Mark IJzerman (kunstenaar, AI-expert).
 • Doodskist van Mohammad Faizi Nazir oftewel ‘De Baardman’ (creatief verbinder, docent economie, goochelaar en vader)
 • CO2-filter van Kim van den Belt (student design aan de kunstacademie in Groningen)
 • PLASTISCH van Dansblok in samenwerking met Amsterdamse filmmaker Jilles van Kleef

Bij het beoordelen van de voorstellen heeft de jury gelet op verschillende criteria. Zo keken ze of het idee een stevige verbinding heeft met thema groeiverslaving. Daarnaast beoordeelden ze hoe prikkelend het concept is, en de (visuele) uitwerking ervan. Ook is gelet op multidisciplinariteit en meerstemmigheid, dus in hoeverre de gekozen vormen en invalshoeken van verschillende kandidaten elkaar aanvullen en uitdagen.

De makers en het project zijn in tot de opening van de expositie te volgen via deze link.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×