De Kruispuntkerk. (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Voorschotense burgers komen met alternatief plan voor cultuurgebouw

Een groep burgers uit Voorschoten heeft een eigen plan gemaakt voor de multifunctionele accommodatie in het dorp. Niet op de plek van de bibliotheek zoals nu de bedoeling is, maar toch op locatie van de Kruispuntkerk. Het moet zorgen voor een bruisender centrum en is bovendien goedkoper, zo stelt het burgerinitiatief.

Eind vorig jaar leek er een eind te komen aan de discussie over het nieuwe cultuurgebouw in Voorschoten. Na decennia van praten, onderzoeken en uitstellen, koos de gemeenteraad ervoor om de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan om te vormen tot multifunctionele accommodatie. Het gemeentebestuur werkt nu aan de uitwerking en de financiële onderbouwing van dat voorstel. Nog voor de zomer wil de gemeenteraad daarover een definitief besluit nemen.

Opgeknapt
“Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”, met dat motto wil het burgerinitiatief de discussie nieuw leven inblazen. In de onderzoeken van de gemeente is vooral gekeken naar het verbouwen van de Kruispuntkerk, maar de optie slopen kwam niet aan bod. “Om het financieel haalbaar te maken, is de opoffering van de Kruispuntkerk helaas noodzakelijk”, zegt Willem Snoeker namens het burgerinitiatief.

Op de plek van de kerk verrijst dan een nieuw cultureel centrum met dertig woningen. “Woningen helpen in de kostenverlaging en voorziet in de woningbehoefte van Voorschoten”, legt Snoeker uit. Daarnaast is het nieuwe gebouw groter en duurzamer dan de bibliotheek. “Dat moet voor het jaar 2030 weer opgeknapt worden om duurzaam genoeg te blijven.”

Goedkoper
Een nadeel van het plan is wel dat de iconische Kruispuntkerk tegen de vlakte gaat. Dat kan misschien lastig worden omdat het een ‘dorpsbeeldbepalend gebouw’ dat op de monumentenlijst staat. “Wij zijn voor het behoud van monumenten in Voorschoten, maar door de duurzaamheidseisen kan het een ontwikkeling voor het dorp in de weg staan.”

Voorschoten koos destijds voor de bibliotheek als multifunctionele accommodatie omdat die optie financieel het meest haalbaar was. Het verbouwen van de Kruispuntkerk had bij veel raadsleden de voorkeur, maar kostte simpelweg teveel geld. Het burgerinitiatief stelt dat hun idee juist goedkoper is. In eerste instantie is de investering voor een nieuw gebouw hoger, maar omdat het langer meegaat (in veertig jaar afgeschreven in plaats van 25 jaar) zijn de afschrijvingskosten per jaar zo’n 8.000 euro lager. Daar komt bij dat de energiekosten lager uitvallen.

Hoek
Wethouder van financiën, Marcel Cramwinckel (D66), laat weten het burgervoorstel ‘even geparkeerd’ te hebben. Hij zegt eerst het huidige raadsvoorstel uit te voeren dat begin juli naar de gemeenteraad gaat. “We gaan niet tussendoor met andere voorstellen aan de gang.”

Volgens Snoeker hoeft dat elkaar niet uit te sluiten. “Doe dit parallel aan het proces van de bibliotheek en maak dan de keuze. Er is veel steun voor. Vanuit de winkeliers, de ondernemers, de dorpsbewoners en vanuit de culturele hoek.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×