(Foto: Robbert Beurse).

Zwanengezin Leiden Noord gered door zorgzame buurtbewoner

Leiden Noord bewoner Bram Pater heeft de afgelopen weken voor een zwanenvrouwtje en haar kroost gezorgd. Dankzij de zorg van Pater overleefden de zwanenmoeder en haar kuikens.

Nadat het mannetje van het gezin gewond raakte, kon hij geen eten meer brengen aan zijn broedende vrouwtje. Even leek het erop dat zij zou verhongeren omdat ze het nest niet wilde verlaten. Pater zette de omgeving van het nest af en voerde de vrouwtjeszwaan dagelijks, zodat ze haar eieren rustig uit kon broeden.

Tijdens zijn dagelijkse wandeling door de wijk werd Pater aangesproken door buurtbewoners. “De ene zwaan loopt zo mank, volgens mij is dat niet goed”, werd er gezegd. Pater belde de dierenambulance en het vermoeden bleek juist: het zwanenmannetje had een gebroken poot en moest worden opgenomen in de dierenkliniek.

Bordje
Paters grootste zorg was niet dat de zwaan zou verhongeren, maar dat ze zou stikken. “Zo’n zielige zwaan wordt door iedereen gevoerd. Kroppen sla, rijst en soms zelf hele broden. Een zwaan eet niet met mes en vork. In hun lange nek kunnen te grote stukken eten vast blijven zitten. En dan stikt de zwaan”, verklaart Pater. De dierenliefhebber maakte direct een bordje om mensen te informeren over de voedingswensen van de vogels. Ook sprak hij geregeld mensen aan. “Vooral kinderen. Ze bedoelen het goed, maar soms moest ik toch even streng zijn”, zegt Pater.

Naast het bordje heeft Pater met hulp van enkele buren riet en takken naast het nest gelegd. “Die kon het vrouwtje gebruiken om haar nest mee te onderhouden.”

De zorg van Pater en zijn buren bleek succesvol. Zes van de zeven kuikens zijn succesvol uit het ei gekomen en trekken er geregeld met moederzwaan op uit, op zoek naar eten. Over anderhalve week is de poot van het mannetje genezen en wordt het echtpaar weer herenigd.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×