Tess Marteijn (links) en Sophie Neuvel. (Foto: Nieuws071).

Documentaire over Leidse studente met ADHD: 'Bij vrouwen uit ADHD zich heel anders'

Een Leidse studente met ADHD staat centraal in de documentaire ‘Focus op mij’ van de jonge documentairemakers Sophie Neuvel en Tess Marteijn. Ze willen daarmee aandacht vragen voor ADHD bij vrouwen. “Het stereotype beeld van ADHD is een druk jongetje”, vertelt Sophie. “Dat proberen wij te ontkrachten.”

Sophie en Tess studeren aan de Hogeschool Utrecht en maken de documentaire in het kader van een minor. “Sophie wilde eerst iets maken over medicatie bij ADHD”, vertelt Tess. “Toen bleek dat zij en ik als enigen in de klas wisten hoe de aandoening zich uit bij vrouwen. Daarom hebben we besloten om daar samen een documentaire over te maken.”

Luister het hele interview met Sophie Neuvel en Tess Marteijn af via deze link.

Creatief en gezellig
De film gaat over de twintigjarige Delphine, die pas onlangs de diagnose ADHD heeft gekregen. “Bij mannen uit de aandoening zich meestal fysiek, maar bij vrouwen niet”, verklaart Tess. “Vrouwen met ADHD zijn vaak dromerig, chaotisch en kletsen heel veel.” Sophie vult aan: “Van buiten valt het niet zo op, maar Delphine is altijd druk in haar hoofd. Ze kan niet tegen de prikkel dat ze aangeraakt wordt en heeft de hele dag een liedje in haar hoofd. Omdat zulke symptomen vaak niet herkend worden als ADHD, kunnen vrouwen last krijgen van een laag zelfbeeld, burn-out en zelfs depressie. Ze kunnen niet mee met de maatschappij, maar begrijpen niet waarom.”

Een tekort aan dopamine is de ‘boosdoener’ bij ADHD. “Normaal gesproken gaan hersengolven heel snel”, legt Tess uit. “Maar als er te weinig dopamine in de hersenen is, gaan die veel trager. Dat noemen we ADHD. Door de trage hersengolven vertraagt de ontwikkeling van zogenaamde ‘executieve functies’, zoals plannen, organiseren en tijdsbesef.” Bij behandeling wordt er dan ook vaak dopamine voorgeschreven, maar ook gedragstherapie waarbij de executieve functies worden aangeleerd. “Dat ze trager ontwikkelen, wil niet zeggen dat ze helemaal niet ontwikkelen. Het duurt alleen langer en kost meer moeite.”

Sophie wil benadrukken dat ADHD ook duidelijke voordelen heeft. “Vrouwen met ADHD zijn vaak heel creatief en heel gezellig. Ze willen het iedereen naar de zin maken.” Ze blijken ook goed in het oplossen van problemen. “Vaak doen ze er langer over om tot een oplossing te komen, maar gaat dat in een mooier en waardevoller proces, omdat ze tot heel verrassende inzichten komen.”

Vooroordeel
De makers hopen dat de film het vooroordeel over ADHD weg kan nemen. “Vrouwen moeten eerder hulp en erkenning krijgen”, stelt Tess. “De buitenwereld moet niet alleen focussen op gedrag, maar ook op wat er in iemands hoofd omgaat.”

De documentaire moet over twee weken helemaal af zijn. “Dinsdag hadden we de laatste draaidag”, vertelt Sophie. “Als het goed is, tenminste.” Voor de audio- en beeldbewerking is nog wel geld nodig. Daarom zijn ze gestart met een crowdfundingsactie op de website voordekunst.nl. “Dat leerden we ook op te zetten in de minor,” vertelt Tess. “In september gaat ‘Focus op mij’ in première in het Louis Hartlooper complex in Utrecht, en daarna hopen we hem online beschikbaar te kunnen stellen op een documentaireplatform.”

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×