Merijn Tinga neemt het eerste exemplaar van zijn vers van de pers gerolde boek in ontvangst. (Foto: Maxime Groot)

Met Plastic Soup Surfer mee op expeditie

Merijn Tinga, beter bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’, begon zeven jaar geleden zijn strijd tegen plasticvervuiling. Zijn harde werken wordt beloond, want vanaf 1 juli 2021 wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Welke lessen hij geleerd heeft vertelt hij in zijn biografie ‘Plastic Soup Surfer’.

Luister het hele interview met Merijn Tinga af

In zijn boek vertelt Tinga over de bijzondere expedities die hij maakte om aandacht te vragen voor het plasticprobleem. Van zijn eerste expeditie aan de kust van Zeeland tot de overtocht naar Engeland op zijn zelfgebouwde plastic soup-kiteboard. “Wat ook heel mooi was is vijf maanden zeilen met mijn gezin.” Zijn acties leidden al tot concrete resultaten en zijn strijd is nog niet gestreden. “Ik ga in september weer door Nederland suppen,” vertelt Tinga, “omdat er een motie van mij is aangenomen over het scheiden van afval op scholen. Ik vind dat er veel meer aandacht zou moeten zijn voor afval scheiden, willen we uit deze plastic crisis komen, dat begint echt op die scholen.”

“Mijn boek moet mensen inspireren om te denken: het maakt uit, ik maak wel verschil.” Er is volgens hem maar een beperkte hoeveelheid tijd om dit te veranderen. “De politiek en het bedrijfsleven moeten zorgen dat wij ons gedrag kunnen aanpassen. Wij kunnen zorgen dat we herbruikbare bekers en tassen gaan gebruiken en geen producten met microplastics meer kopen.”

 

 

 

Duurzaamheid Leiden Nieuws Plastic Soup Surfer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×