De Leidse roeiers starten de Ringvaart vanwege de coronamaatregelen vanaf de kade van hun eigen roeistudentenvereniging Njord. (Foto: Maxime Groot

Leidse studenten roeien 100 kilometer ter ere van Ringvaart Regatta

Acht studenten van L.S.V. Minerva doen woensdag mee met de Ringvaart Regatta. Samen roeien ze 100 kilometer om geld op te halen voor Stichting Petje Af, die zich inzet voor kinderen in achterstandsituaties.

Wat begon als een grap werd een uitdaging: 100 kilometer roeien voor onze Leidse studenten. Bas Wolters, één van de acht deelnemende roeiers, zocht samen met zijn jaarclub naar mogelijkheden om ondanks de coronacrisis toch activiteiten te kunnen ondernemen. “Toen we hoorden dat we weer in groepsverband mochten sporten, vroeg een clubgenoot in de groepsapp wie het leuk vond om een beetje te gaan roeien.” Dat hij nog geen drie maanden later de Ringvaart Regatta zou roeien, had Wolters nooit verwacht.

Uit de hand gelopen grap
Bij studentenvereniging Njord, een subvereniging van Minvera, gingen de roeiers aan de slag met de voorbereiding. “Dat viel vies tegen.”, vertelt Wolters. “We zijn van niet trainen, naar ongeveer vier tot vijf keer per week trainen gegaan.” Dat is niet de enige drastische verandering in de leefstijl van de studenten. “We zijn ook gestopt met alcohol drinken, dat was een behoorlijke uitdaging.”

Ook het roeien zelf bleek een uitdaging. “Wij hebben allemaal nog nooit in één keer 100 kilometer geroeid.” Een deel van de jaarclub had weleens eerder geroeid, maar voor Victor Hovius was het de eerste keer. “Ik wist niet eens wat de Ringvaart was, biecht Hovius op. “Toen dat appje kwam heb ik gewoon met m’n domme kop mijn naam eronder geschreven.” De acht studenten moesten vooral aan hun conditie schaven. “We hebben ook veel gefietst, gewandeld en hardgelopen om aan onze conditie te bouwen”, vertelt Wolters.

De roeiers zullen hun conditie hard nodig hebben, want de tocht duurt ongeveer twaalf uur. Daarmee eren zij de 46ste editie van de Ringvaart Regatta, de langste onafgebroken roeimarathon ter wereld. Vanwege de coronamaatregelen roeien de deelnemers dit jaar een alternatieve route. Vanuit Leiden vertrekken de studenten naar de Kagerplassen, om Schiphol heen, waarna ze langs Amsterdam, Haarlem en Lisse roeien. “De eerste paar kilometers doen we op conditie, zegt Wolters, “en we maken het af op karakter en doorzettingsvermogen.”

“Als je dan 100 kilometer roeit, dan kun je het maar beter doen voor een goed doel”, vindt Wolters. Daarom startten de studenten een inzamelingsactie voor Stichting Petje af Den Haag. Deze stichting helpt kinderen hun zelfvertrouwen te vergroten, talenten te ontdekken en horizon te verbreden, zodat zij vanuit hun kwaliteiten kunnen bijdragen aan de maatschappij. Met nog twee dagen te gaan hebben de studenten inmiddels 1.767 euro opgehaald. Het doel van 1.814 euro is daarmee nog niet bereikt. “Doneren kan via onze Gofundme-pagina. Het zou mooi zijn als we ons gelddoel zelfs voorbijgaan.”

Eindstreep
De roeiers krijgen niet alleen tijdens de voorbereidingen veel steun, maar ook tijdens hun tocht. “Wat we gaan zien,” zegt een van de roeiers Jelmer Talma, “is natuurlijk familie, huisgenoten, clubgenoten en kennissen die het mooi vinden om langs de kant met een biertje even te kijken.”

Talma weet al goed wat hij gaat doen als hij weer met beide benen op de kant staat. “Dan duw ik als eerste mijn ploeggenoot Quinten van Aelst het water in.” Wanneer Hovius de eindstreep heeft gehaald, stapt hij voorlopig niet meer in een roeiboot. “Het was de eerste keer en de laatste keer,” zegt hij. “Ik vind het een erg saaie sport, ik houd toch meer van hockey.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×