Jelle Tönjann denkt wel dat hij geslaagd is en durft de fles bubbels al wel vast open te maken. (Foto's: Mariët Overdiep).

Oegstgeester Jelle heeft eindexamen waarschijnlijk gehaald: bubbels

Terwijl zijn klasgenoten het bier al open hebben, zit Jelle nog een half uur langer voor zijn eindexamen bedrijfseconomie.  Mensen met dyslexie krijgen verlenging. Maar tien over vijf komt Jelle Tönjann op maandagmiddag Corpus uit waar zijn centraal schriftelijk was. “Pff, het was nog best heftig.”

Tönjann vertelt over dit laatste examen: “Ik zat op het verkeerde blaadje te schrijven, dus ik moest opnieuw beginnen. Daardoor had ik haast bij de laatste vraag.” En toch, heel langzaam maakt de twijfel in zijn ogen plaats voor een opluchting. Nederlands ging niet zo goed, maar daar moet hij gemiddeld een 5,5 voor halen en hij stond al een 7,3 na het schoolonderzoek. Dan dringt het door. “Ik denk dat ik wel geslaagd ben.”

Vandaag is de laatste dag van het centraal schriftelijke eindexamen, maar voor de meeste leerlingen zat het er gisteren al op. Vorig jaar werd het eindexamen geschrapt vanwege corona. Dit jaar ging het door met een paar versoepelingen omdat leerlingen door corona leerachterstanden hebben opgelopen. Leerlingen mogen een extra onvoldoende hebben voor een niet-kernvak, ze mogen een extra herkansing doen en ze mogen hun examens spreiden over twee periodes.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jelle Tönjann, na afloop van zijn laatste eindexamen vwo.

Euforie
Dat is het moment waarop zijn maten naar hem toekomen en het glas geheven wordt. Wat ze gaan doen vanavond? “Feesten en misschien varen.” Ze realiseren zich wel degelijk dat het bij elkaar komen qua corona eigenlijk nog niet mag, maar de euforie voert de boventoon. Jelle trekt eerst een fles bubbels open met zijn ouders.

“Het is een soort rare trance dit moment,” zegt Jelle, “wat ga ik nu verder met mijn leven doen?” Donderdag vertrekt hij met een paar jongens naar Portugal om 10 juni, de dag van de uitslag terug te komen. En daarna? “Dan ga ik nieuwe dingen doen. Ik ben wel klaar met Oegstgeest.” In september hoopt hij in Delft te wonen om werktuigbouwkunde te studeren. “Doen waar ik zin in heb.”

Maatschappij Oegstgeest Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×