Een tweede milieustraat in Leiden is geen overbodige luxe getuige de enorme files die vooral op zaterdagen ontstaan op De Waard. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente Leiden start serie projecten; van tweede milieustraat tot nieuw bedrijventerrein

Leiden krijgt een tweede milieustraat. Die komt op het gemeentelijke terrein naast het dierenasiel aan de Kenauweg. Daar komt een ‘duurzaamheidsplein’ met ook ruimte voor een kringloopbedrijf, een repaircafé en een grondstoffenbank. Het is één van de vier grote projecten die de Leidse wethouders Yvonne van Delft, Paul Dirkse en Ashley North vanmorgen tijdens een gezamenlijke persconferentie bekend maakten.

Andere onderdelen van het allesomvattende plan zijn het inrichten van een bedrijventerrein tussen de Voorschoterweg en het water van de Vliet. Op het gebied tussen de waterzuivering en de plek waar binnenkort de bouw start van de nieuwe ijshal, komt een terrein voor bedrijven die vallen in de zware milieucategorie. Als compensatie voor de verdwijnende meters bedrijventerrein bij de Lammenschansdriehoek. De gemeentewerf die nu nog is gevestigd aan de Admiraal Banckertweg op het bedrijventerrein De Waard verhuist er naartoe en wordt op de nieuwe locatie samengevoegd met de huidige twee andere locaties. Die aan de Kenauweg en de steenwisselplaats in de Mors. De samenvoeging levert veel ruimte winst op. Het nieuwe onderkomen wordt de helft kleiner.

In de toekomst werken daardoor alle circa 350 medewerkers van de dienst Milieu en Beheer op één nieuwe locatie. Die is duurzamer dan de huidige onderkomens en nieuwbouw blijkt bovendien goedkoper dan het opknappen van de bestaande gebouwen. Ook is de locatie aan de Vlietzone zoals het gebied wordt genoemd een veel betere uitvalsbasis voor afvalinzameling. Zeker als die in de toekomst ook voor de regio wordt uitgevoerd.

Skatepark
De gemeentewerf op De Waard wordt verkocht en daar ontstaat dan 1,3 hectare ruimte voor andere bedrijven. Liefst met weinig vervoersbewegingen en zeker zonder zwaar (vracht)verkeer, want een tweede ontsluiting krijgt het gebied ook in de toekomst niet. De kans dat het hele gebied op termijn tot woonwijk wordt getransformeerd, wordt met deze ontwikkeling een stuk kleiner. De Milieustraat op De Waard blijft overigens gewoon bestaan.

Langs de Vliet verdwijnen door de aangekondigde ontwikkelingen twee sportvelden. Een daarvan wordt gecompenseerd op Sportpark de Mors waar een extra veld wordt gerealiseerd ten behoeve van de Leidse rugbyclub DIOK. Ook komt er in de Mors meer ruimte voor ongeorganiseerde sport. Het tweede veld dat verdwijnt aan de Vliet wordt gecompenseerd door andere sportmogelijkheden in de buitenlucht. Bijvoorbeeld een outdoor klimwand, een skatepark en meer plekken voor calisthenics. Tenslotte wordt in de Mors een natuurvoetbalveld omgezet naar kunstgras, zodat het veld intensiever gebruikt kan worden.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×