Leidenaren winkelen liever in Leiden. Het gelijknamige platform maakt het hen makkelijk. Ook voor online aankopen. (Video: Robbert Beurse).

'Liever in Leiden' wil de strijd aan met Amazon en Thuisbezorgd

Het platform Liever in Leiden dat medio april is gelanceerd door Centrummanagement Leiden in samenwerking met enkele partners moet de komende tijd uitgroeien tot dé online hotspot voor iedereen die in Leiden wil shoppen of uit eten wil.

Ook gaat het platform de concurrentie aan met bedrijven als Thuisbezorgd en Amazon door vergelijkbare diensten aan te bieden, maar dan zonder dat de deelnemende bedrijven er een deel van hun omzet in de vorm van provisie moeten afstaan. In Leiden betalen alle ondernemers een toeslag op de onroerend zaakbelasting. Dat geld gaat naar het Ondernemersfonds Leiden en van daaruit worden allerlei collectieve voorzieningen bekostigd. “Daaruit kunnen we dit bekostigen zonder dat de ondernemers provisie hoeven te betalen”, legt centrummanager Gijs Holla uit. “Ze hebben immers al betaald via die opslag.”

Alle bedrijven in het centrum van Leiden met een fysieke vestiging, krijgen een plek op het platform. “We zijn nog druk bezig om het aan te vullen en de informatie over de specifieke bedrijven uit te breiden. Als we daarmee klaar zijn, gaan ook bestaande websites als Lekker in Leiden en Leiden Shopping op in het nieuwe platform, waar ondernemers zich overigens ook zelf kunnen aanmelden.

Zara
Dat Liever in Leiden in een behoefte voorziet, blijkt volgens Holla uit de eerste reacties. “Dat waren er 90, waarvan 88 positief. We hebben nog nooit zo’n hoge response gehad op een actie.” De twee negatieve reacties hadden te maken met het feit dat ook bedrijven als Zara op het platform zijn te vinden. “Maar dat is wel terecht”, verdedigt Holla dat. “Je hebt in een centrum ook die grote bedrijven nodig en bovendien betalen ze ook gewoon mee via de ozb-opslag.”

Als de website voldoende gevuld is, wordt ook de promotie verder uitgebreid. Online bijvoorbeeld via met advertenties via Google. “Als je dan zoekt op een product in Leiden, moet ons platform bovenaan het rijtje staan tussen Amazon en Bol in.” Bestellingen die online worden gedaan bij Leidse bedrijven, worden als het aan Holla ligt ook snel thuis bezorgd. “Bijvoorbeeld per fietskoerier, net als nu al in de Heren- en Doezastraat.”

Advertentie

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×