Verwarmingskosten lopen flink op in sommige studentenflats. (Foto: Sleutelstad)

Gemeente erkent hoge energiekosten Omegaplantsoen, maar komt niet in actie

De energiekosten voor studenten aan het Omegaplantsoen zijn relatief hoog, maar daar valt niets aan te veranderen. Dat laat de gemeente Leiden weten in een reactie op schriftelijk vragen die zijn gesteld door raadsleden van D66. De studenten kunnen zelf weinig doen om de kosten voor verwarming te verlagen.

Studenten die aan het Omegaplantsoen wonen, vinden al langere tijd dat ze teveel betalen voor hun energievoorziening. Een belangrijk deel van de kosten wordt bepaald door een vast tarief dat wordt gehanteerd voor de installatie en het onderhoud van de warmtevoorzieningen. De gemeente geeft toe dat deze zogeheten vastrechtkosten ‘relatief hoog’ zijn.

Warmtekosten
Met name kleine, zelfstandige woningen betalen relatief veel vastrecht. Enkele studenten kiezen er daarom voor om de verwarming maar uit te laten. Ook zijn er studenten die op eigen initiatief elektrische kachels aanschaffen om zo hoge rekeningen te vermijden. Volgens de gemeente werkt dit echter niet. Het grootste deel van de warmtekosten bestaat uit de verwarming van water en niet uit de verwarming van de ruimtes.

Daarnaast worden de kosten voor het vastrecht niet beïnvloed wanneer studenten minder gebruik maken van de warmtevoorzieningen. Het heeft voor studenten dus geen zin om de verwarming uit te laten om zo kosten te besparen. Ook kan het zelf aanschaffen van een elektrische kachel volgens de gemeente een averechts effect hebben. De kosten voor elektra kunnen hierdoor namelijk flink oplopen.

Betaalbaar
Volgens de gemeente is het overigens niet de bedoeling dat de bewoners zo’n hoge energiekosten hebben. Tegelijkertijd vindt het college ook dat de woningen nog steeds heel betaalbaar zijn. Zeker omdat bijna alle studenten in aanmerkingen komen voor huurtoeslag. Hierdoor valt de huurprijs een stuk lager uit.

De gemeente laat weten te streven naar een duurzame en betaalbare energietransitie. De betaalbaarheid voor de eindgebruiker is hierbij van belang. Daarom zegt de gemeente dat bij nieuwe verkoopprojecten, waarbij de gemeente een rol speelt, gekeken zal worden naar de energiekosten en wat die voor invloed hebben op de toekomstige bewoner.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×