(Foto: Robbert Beurse).

Vier kinderbedrijfjes in Slaaghwijk en de Mors: 'Onderhandelen over prijzen'

Kinderen in Slaaghwijk en in de Mors zijn de afgelopen periode aan het ondernemen geslagen. Onder leiding van de Stichting Mixclubs startten basisschoolleerlingen bedrijfjes op. Deze week presenteerden zij de resultaten aan hun ouders. De opbrengst mogen de kinderen houden.

Welzijnsorganisatie SOL schakelde Mixclubs in voor dit project. “SOL vindt dat ons ondernemersprogramma voor kinderen past bij wat er nodig is in die wijken. Op school leren ze veel, maar niet genoeg”, zegt Mixclubs directeur Elles Verhoef. Naast dat de kinderen tijdens het project leren hoe het is om ondernemer te zijn, worden vooral hun ‘softskills’ aangepakt. “Er wordt gewerkt aan zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, doorzettingsvermogen, oplossingsgericht denkvermogen en communiceren. Op dit gebied sluit het schoolsysteem niet genoeg aan bij de maatschappij”, vindt Verhoef.

Flyers en logo’s
In een online brainstormsessie bedachten de deelnemers, met professionals uit het bedrijfsleven, hoe hun onderneming er uit ging zien. Ze moesten samen keuzes maken over het product, de bedrijfsnaam, budgetten en konden zelfs een lening sluiten bij de bank. Uiteindelijk ontstonden er vier bedrijfjes: online plantenwinkel Happy Plantshop, web-speelgoedwinkel Friatoys, bloemen verkopen aan de deur en de Mixclubs online bingo.

Na de sessie kregen de jonge ondernemers enkele weken de tijd om hun bedrijfjes op te zetten en draaiend te houden. “Heel leuk. Ze hebben meegewerkt aan de websites, bedachten de logo’s, onderhandelden over prijzen, deelden flyers uit in de wijk en deden er alles aan om hun onderneming zo goed mogelijk te laten draaien”, vertelt Verhoef trots.

Aan het eind van de periode bleek dat de deelnemende kinderen gemiddeld zo’n dertig euro per persoon hebben verdiend. Verhoef moest improviseren: “Andere jaren zouden we van de totaalopbrengst een leuk uitje organiseren. Door de coronaregels kon dat dit keer niet. Daarom hebben we voor iedereen een envelopje met geld klaargelegd. Dit geef ik op de laatste dag aan de kinderen en hun ouders. Ze mogen dan met elkaar afspreken wat de beste bestemming voor het verdiende bedrag is.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×