Bezoekers kunnen vanaf 5 juni van alles leren over Doggerland. (Illustratie: Tom Björklund/Moesgaard Museum, Denemarken).

Nieuwe tentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden: Doggerland

De verdwenen wereld in de Noordzee. Dit is het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden. De musea zijn vanaf vandaag weer open. Iedereen kan dus alles te weten komen over Doggerland.

De Noordzee is nog niet zo lang de zee zoals wij die kennen. Pas zo’n 8000 jaar geleden werd dit daadwerkelijk een zee, vanwege het veranderende klimaat en het stijgende waterpeil. In de miljoen jaar hiervoor leefden er allerlei dieren en mensen op het stuk land: van mammoeten tot Neanderthalers en van neushoorns tot de eerste moderne mensen. Hierdoor zijn er genoeg interessante sporen te vinden op de zeebodem. Het Rijksmuseum van Oudheden stelt deze nu tentoon.

Zo krijgt onder andere Krijn de aandacht. Hij wordt gezien als ‘de eerste Neanderthaler van Nederland’. Krijn leefde zo’n 50.000 jaar geleden in Doggerland. Een deel van zijn schedel is gevonden voor de kust van Zeeland. Dit verklaart ook de Zeeuwse koosnaam Krijn. Het schedelfragment wordt later deze zomer tentoongesteld in het Leidse museum. Zijn reconstructie is hieronder al te zien.

Tekst gaat verder onder de foto’s

 • De wolharige mammoet leefde in Doggerland. (Illustratie: Kelvin Wilson voor RMO).
  De wolharige mammoet leefde in Doggerland. (Illustratie: Kelvin Wilson voor RMO).
 • Een jonge Neanderthaler. (Illustratie: Tom Björklund/Moesgaard
Museum, Denemarken).
  Een jonge Neanderthaler. (Illustratie: Tom Björklund/Moesgaard Museum, Denemarken).
 • Spitshak, een werktuig. (Foto: RMO).
  Spitshak, een werktuig. (Foto: RMO).
 • Krijn. (Illustratie: Kennis&Kennis / Universiteit
Leiden)
  Krijn. (Illustratie: Kennis&Kennis / Universiteit Leiden)
 • Het schedelfragment van Krijn. (Foto: Erik de Goederen voor RMO).
  Het schedelfragment van Krijn. (Foto: Erik de Goederen voor RMO).

Bezoekers van de tentoonstelling gaan een bijzondere tijdreis tegemoet. Verschillende ijstijden passeren de revue, met veel aandacht voor de laatste. Deze eindigde namelijk ongeveer 11.000 tot 7.000 jaar geleden, waarna Doggerland onder water verdwijnt. Messen, sieraden en werktuigen uit die periode zijn verzameld en zijn straks te zien in het museum.

Voor kinderen is er volgens de organisatie ook genoeg te doen. Naast de kennis die zij opdoen over Doggerland, kan de jeugd zich vermaken met memory of met doeboekjes. Voor geïnteresseerden publiceerde het Rijksmuseum van Oudheden al een mini-college  over Doggerland. Daarnaast kan iedereen al een glimp van de tentoonstelling zien via de online rondleiding. De familietentoonstelling is te bezoeken van 5 juni tot en met 31 oktober.

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×