Het bestuur van de markt eist maatregelen van de gemeente met betrekking tot de verkeersveiligheid rond het tijdelijke marktterrein.

Bloemenzee op onheilsplek Steenstraat groeit, net als kritiek op gemeente

Met bloemen, knuffelbeesten en gebeden stond het bestuur van de Leidse centrummarkt deze zondagmiddag stil bij het vreselijke ongeluk dat zaterdag aan het begin van de middag plaatsvond op de Steenstraat in Leiden. Daar week een meisje van 7 met haar fiets uit voor een openslaand portier van een taxi en kwam daarbij onder een bus. Ze overleed ter plekke.

De hele dag brengen mensen bloemen en steken kaarsjes aan. Ook agenten die gisteren bij de afwikkeling van het drama waren betrokken brachten vanmorgen een eerbetoon.

Hamza, de groenteboer die meteen na het ongeluk op de plek des onheils was en het slachtoffertje afdekte met zijn trui, is vanmiddag ook aanwezig. Geëmotioneerd doet hij keer op keer zijn verhaal. Daarbij moet ook de gemeente het ontgelden. “We moeten met de markt hier staan vanwege de veiligheid in verband met de coronaregels, maar het is hier helemaal niet veilig.”

Niet op de agenda
Doordat de marktkramen op zaterdag ook op de nieuwe Beestenmarkt staan, worden de bussen die daar normaal rijden omgeleid via de Steenstraat. Die vrij smalle straat krijgt daardoor busverkeer in twee richtingen te verwerken. Plus taxi’s fietsers, overstekende voetgangers en talloze (bezorg)brommers.

Voorzitter Soufian Elmarsse van de Leidse markt is ook niet te spreken over de verkeersveiligheid rond het tijdelijke marktgebied. “We moeten echt zo snel mogelijk terug naar de Nieuwe Rijn. Dit kan zo gewoon niet. We sturen al weken foto’s naar de gemeente om te laten hoe het er aan toegaat op de Steenstraat, maar een reactie blijft tot nu toe uit. En toen we het in een vergadering willen inbrengen, werd er gezegd: het staat niet op de agenda.”

Volgens Elmarsse is het op zaterdagen zo druk op de Steenstraat dat de kooplui aan het eind van de middag  het marktterrein nauwelijks kunnen verlaten vanwege de enorme drukte.

Speculeren
Inmiddels is er ook vanuit het gemeentebestuur een reactie. Burgemeester Lenferink laat weten diep geraakt te zijn door het noodlottige ongeval. “Het heeft iedereen heel erg geraakt. Laten we voorlopig vooral stil zijn en meeleven met het verdriet van de diep ongelukkige ouders, familieleden en vrienden. Ik heb de ouders vandaag gesproken en gevoeld hoezeer hen dit aangrijpt. Ik heb aangeboden hen waar mogelijk te helpen in deze vreselijk tijd.”

Lenferink vindt het verder heel begrijpelijk dat ook omstanders emotioneel zeer getroffen zijn door de gebeurtenissen en dat er allerlei vragen rijzen over hoe het heeft kunnen gebeuren. “Daarvoor moeten we echter het onderzoek van de politie afwachten en niet alvast gaan speculeren over de toedracht.”

(Foto’s: Emile van Aelst / Robbert van Cleef).

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Dodelijk ongeluk Steenstraat


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×