Strafrechtelijk onderzoek naar dodelijk ongeval Steenstraat

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het ongeluk in de Steenstraat, waarbij op zaterdag 5 juni de zevenjarige Doris om het leven kwam. Het meisje fietste met haar ouders door de straat toen ze schrok omdat het portier van een taxi plotseling open ging. Ze week uit en kwam onder een bus.

Na het verongelukken van het meisje begon de politie een verkeerstechnisch onderzoek naar de toedracht. Donderdagavond deed burgemeester Lenferink in de gemeenteraad een mededeling over het ongeluk en vertelde daarbij dat naast dat verkeersonderzoek er ook een strafrechtelijk onderzoek loopt. Daarbij wordt onder leiding van het OM gekeken of er, en zo ja door wie, verwijtbaar is gehandeld. Wanneer dat onderzoek is afgerond, kon Lenferink nog niet zeggen.

“Mogelijk is het verkeersonderzoek eerder klaar, maar dat is nog niet duidelijk”, aldus de burgemeester die de raad verder dankte voor de terughoudendheid na het tragische ongeluk. “Dat is fijn. Het antwoord op de vraag of er iets moet veranderen, volgt nadat de onderzoeken zijn afgerond.”

Medeleven
Burgemeester Lenferink dankte verder de stad voor alle blijken van medeleven. “Het heeft de stad erg aangegrepen. Iedereen voelde mee. Elke dag blijven er mensen staan bij de plek waar het is gebeurd en velen leggen bloemen, knuffels en blijken van medeleven neer. Dat is mooi om te zien.” Lenferink roemde ook de marktkooplieden die afgelopen zaterdag een herdenking organiseerden. Ook noemde de burgemeester de andere betrokkenen die de gebeurtenissen nog heel lang met zich mee zullen dragen. “De ouders, de buschauffeur,  de taxichauffeur en ook de passagier van de taxi. Ook de kinderen op de school van Doris zijn sterk geraakt.” Het meisje zat op de Leidse Houtschool. Ze kreeg daar extra aandacht van de  leerkrachten. “Juist omdat ze alles zo goed mogelijk wilde doen”, vertelde Lenferink. De getroffen familie komt uit Iran.

Bussen
De burgemeester ging ook kort in op de kritiek die er op de gemeente is gekomen. Zo zou de Steenstraat ongeschikt zijn om bussen in twee richtingen te laten rijden. Volgens Lenferink valt dat wel mee. “We hebben daar bij de verplaatsing van de markt goed naar gekeken. De bussen worden er gereguleerd door verkeersregelaars, zodat ze elkaar niet passeren op het smalste stuk.” Hij erkent wel dat het in de historische binnenstad van Leiden sowieso altijd al krap is voor alle verkeersstromen. “En dat de Langegracht er nu uit ligt, helpt natuurlijk niet.” Toch denkt de burgemeester niet dat de bussen in de Steenstraat voor teveel onveiligheid zorgen. “Het was ook heel rustig ten tijde van ongeval.”

Volgens Lenferink is er overigens niet heel vaak gewaarschuwd voor onveilige situaties. Het bestuur van de markt stelt dat de situatie regelmatig aan de orde is gesteld, maar dat de gemeente er niets mee heeft gedaan. Bij de gemeente is slechts één melding bekend. “En dat ging meer over problemen met de bevoorrading van de markt dan over veiligheid.”

Centrummarkt
Afgelopen zaterdag reed een deel van de bussen vanwege de herdenking een andere route. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde en blijft dan ook bij een eenmalige wijziging. Komende zaterdag rijden de bussen weer in twee richtingen door de Steenstraat. Die situatie duurt naar verwachting echter niet lang meer. “Door de situatie rond corona verwachten we dat de markt over pak hem beet een aantal weken, zeg begin augustus, terug kan naar de oude plek.” Zodra dat het geval is, kunnen de bussen richting Leiden Centraal weer via de Turfmarkt, de Nieuwe Beestenmarkt en de 2e Binnenvestgracht rijden.

Eind volgend jaar is de centrumroute helemaal klaar en is het de bedoeling om de bussen helemaal uit de Stationsweg en Steenstraat te weren. Die gaan dan via de Langegracht en de Hooigracht rijden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Dodelijk ongeluk Steenstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×