Op de plek van het ongeluk werden meteen al veel bloemen gelegd. (Archieffoto: Rob van Dullemen).

Fouten bij verkeerssituatie ongeluk Steenstraat: 'Hadden nauwkeuriger kunnen zijn'

De gemeente Leiden heeft steken laten vallen bij het verplaatsen van de markt, maar dat heeft geen invloed gehad op het dodelijk busongeluk op 5 juni vorig jaar. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Bij dat ongeluk kwam de toen 7-jarige Doris om het leven. Het college vindt dat de verplaatsing van de markt en de daarbij behorende verkeersmaatregelen zorgvuldig tot stand zijn gekomen, al hadden de procedures nauwkeuriger gevolgd moeten worden.

Het ongeluk gebeurde op een zonnige zaterdag op de Steenstraat ter hoogte van bioscoop Lido. Een taxi stopte deels op de stoep en vervolgens deed de passagier de deur open. Op dat moment kwam Doris langs gereden met haar ouders. Doordat het meisje moest uitwijken voor de openslaande deur kwam ze onder een passerende bus terecht. Het was krap en druk op de Steenstraat vanwege de markt die op de Beestenmarkt ernaast stond.

Het college schrijft in de brief dat uit het inmiddels afgeronde politie-onderzoek blijkt dat er procedurele fouten zijn gemaakt rond het verplaatsen van de markt naar de Beestenmarkt en de Lammermarkt. Dat was op dat moment nodig omdat er door de coronamaatregelen te weinig ruimte was voor de markt, en daarom moesten ook de bussen op de Steenstraat op zaterdag tegen de rij-richting inrijden. Dat werd in goede banen geleid door verkeersregelaars.

‘Geen oorzaak van ongeluk’
Direct na het ongeluk was er vanuit de politiek al kritiek op de manier waarop bussen werden omgeleid. Uit onderzoek blijkt nu dat er procedurele fouten zijn gemaakt, maar die hebben volgens de gemeente geen invloed gehad op het dodelijk ongeluk. Het gaat om het niet formeel nemen van een verkeersbesluit, wat wel had gemoeten. Ook is er niet formeel om politie-advies naar de tijdelijke maatregelen gevraagd.

“Wanneer daar wel formeel om was gevraagd dan was het college niet tot een andere keuze gekomen ten aanzien van de tijdelijke verkeerssituatie in de Steenstraat”, schrijft burgemeester Lenferink nu in een brief aan de raad. “Dit neemt niet weg dat wat betreft de juridische en procedurele navolging het college nauwkeuriger had kunnen zijn en officieel een verkeersbesluit had moeten nemen.”

27-jarige Leidenaar
Omdat het een drukke marktdag was, waren veel mensen getuige van het ongeluk. De stad was dagen in rouw en er ontstond een grote bloemenzee op de Beestenmarkt. Voor het dodelijke ongeluk is een 27-jarige Leidenaar aangehouden. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Naar verwachting zal hij in de loop van het jaar voor de rechter komen.

De politie heeft bij het onderzoek naar het ongeval niet alleen gekeken naar de rol van passagier van de taxi, maar ook naar de rol van de gemeente Leiden. Dat is allemaal uitgebreid beschreven in het strafrechtelijk onderzoek. Normaal gesproken is dat geheim, maar mede door het zwaarwegende publieke belang van deze zaak vindt de gemeente het nu geoorloofd de bevindingen van de politie te delen.

112 Sleutelstad Leiden Politiek Dodelijk ongeluk Steenstraat


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×