(Video: Gerry van Bakel).

Leidse kunstenares zoekt handgemaakte kralen voor ketting van verbinding

De ketting van verbinding wordt een eigentijdse variant op de eeuwenoude rozenkrans. Met kralen uit alle windstreken en medaillons van glas. Voor de Leidse kunstenares Theolieke Smit is deze ketting een vervolg op haar project de Onbekende Heldin. Smit wil er graag door heel Nederland mee op reis.

Vier jaar geleden maakte Theolieke Smit de installatie Onbekende Heldin, daarvoor knipte ze foto’s van vrouwen uit de krant. Veelal anonieme gezichten uit oorlogsgebieden, vluchtelingenkampen. Die foto’s vereeuwigde Smit op medaillons van keramiek. Om deze vrouwen, de onbekende heldinnen, te eren. Ze schreef er ook een gedicht bij.

Nu komt er een vervolg met de ketting van verbinding. Dit keer zijn de medaillons van glas. Wat vraagt om een hele nieuwe techniek. Smit gebruikt glazen platen waarop ze als het ware schildert met gekleurd glas, vervolgens de portretten in graveert en tot slot brandschildert. “Het heeft wat tijd en moeite gekost,” vertelt Smit,  “ik moest me eerst die technieken allemaal eigen maken.”

Ruilhandel
De medaillons worden aan elkaar verbonden met verschillende kralen. “Kralen komen al heel lang voor, diep in de prehistorie gebruikten mensen al kralen. Het was misschien wel het eerste betaalmiddel. Ik doe ook aan een soort ruilhandel. Ik vraag vrouwen mij kralen te geven en ik geef hen uiteindelijk de ketting van verbinding.”

De ketting van kralen, schelpen en stenen met tussendoor de glazen medaillons heeft iets weg van een rozenkrans en dat is geen toeval. “Ik ben katholiek opgevoed en dus met de rozenkrans. Ik merk dat die symbolen vaak terugkomen in mijn werk. Ik houd ook van de diversiteit van de kraal. Het hoort voor mij ook echt bij de vrouw.”

De glazen medaillons zijn wellicht iets minder zwaar dan die van keramiek, maar zeker niet minder kwetsbaar. En toch wil Smit uiteindelijk met de ketting van verbinding op reis. “Ik wil deze ketting graag tentoonstellen, het wordt een grote ketting die flink ruimte nodig heeft. Natuurlijk allereerst ergens in Leiden, maar ik wil ook het land in. Naar vrouwenverenigingen, kerken, asielzoekerscentra. Samen met mijn werkstukken van de Onbekende Heldin. En tijdens die rondreis wil ik dan overal workshops geven om nog meer kralen te maken die we dan aan de ketting kunnen toevoegen.”

Jarig
Smit is blij verrast door alle kralen, schelpen en stenen die ze tot nu toe heeft gekregen. “Ik pak elke dag wel een pakje uit de brievenbus, alsof ik voortdurend jarig ben. De verbinding komt echt tot stand. Ik ben heel erg blij met dit project.”
Wie ook nog kralen wil sturen aan Theolieke Smit kan op haar website contactgegevens vinden.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×