Het Vlietland College Leiden heeft sinds lange tijd weer een overvolle fietsenstalling. (Foto: Maxime Groot)

Middelbare scholen weer open, maar soms met docent op het digibord

Het overgrote deel van de middelbare scholen in Leiden ging deze week weer volledig open. Vanaf afgelopen maandag is het toegestaan om weer vijf dagen per week fysiek les te geven aan alle leerlingen. Vanaf morgen is dat verplicht voor alle scholen. Leerlingen, ouders en docenten zijn enthousiast, maar vinden het ook spannend.

Rector van het Da Vinci College Kagerstraat Annick Dezitter is blij met de heropening, maar heeft wel een dubbel gevoel. “De docenten zijn blij dat ze leerlingen weer zien, maar zijn tegelijkertijd bang om besmet te raken en ziek te worden.” Dezitter vertelt dat ook veel leerlingen en ouders zich zorgen maken om hun gezondheid. “Je hebt ook leerlingen die niet naar school komen, om hun ouders of opa’s en oma’s te beschermen.”

Op eigen tempo
Het kabinetsbesluit kwam op de valreep, ook voor Geert Snoep, directeur van de Leidse vestiging van het Driestar College Leiden. “In het begin was het wel even schrikken”, zegt Snoep. Gelukkig kreeg hij weinig kritiek vanuit zijn school en gingen zij afgelopen maandag gewoon open. Hoewel vanaf afgelopen maandag alle middelbare scholen weer helemaal open mochten, kwam dat moment voor sommige scholen te vroeg. “Het is een enorme klus om alles goed te organiseren,” zegt rector Dezitter. “Wij hebben daarom gekozen om pas donderdag open te gaan.”

Peter Muires is conrector van het Vlietland College Leiden, dat afgelopen maandag volledig open ging. “De docenten zijn van tevoren meegenomen in dat besluit. Een enkeling heeft aangegeven zich niet prettig te voelen bij de heropening.” Toch stonden deze docenten afgelopen week allemaal weer voor een volle klas. “Met een aangepast schema, een afgebakende twee-meterzone in het lokaal en looptijden.” Ook Dezitter doet er alles aan om de veiligheid van de docenten te garanderen. “Dat heeft ertoe geleid dat een aantal collega’s die in eerste instantie niet wilden komen, toch besloten te komen.”

Volle klas leerlingen, docent op het digibord
Toch besloot twaalf procent van de docenten op het Da Vinci College om niet fysiek op school aanwezig te zijn. “Via het digibord hebben de leerlingen contact met de docent die vanuit huis de les verzorgt”, legt Dezitter uit. Op het Driestar College Leiden geeft één docent met medische problemen de voorkeur aan het lesgeven vanuit huis. “Een oproepkracht zit bij de leerlingen in het lokaal om de orde te bewaren”, zegt Snoep. Dat werkt volgens hem goed, al is dat wel sterk afhankelijk van de relatie die een docent met de leerlingen heeft. Ook Dezitter schakelt de hulp van studenten in om te surveilleren. “De meeste studenten zijn 21+, dus die kunnen wel orde houden.”

Het Da Vinci College is zelfs zo positief over de externe begeleiding, dat het de NPO-gelden wil gebruiken om de studenten ook na de coronacrisis aan te houden. “Onze leerlingen leggen heel makkelijk contact met de studenten, omdat zij jong en makkelijk benaderbaar zijn”, zegt de rector. Dat heeft volgens haar veel voordelen. “Via de studenten krijgen we opeens heel nieuwe informatie, waar we iets mee kunnen.”

Zelftesten
Via de scholen worden er zelftesten aan de leerlingen verstrekt. Zij worden geadviseerd om thuis twee keer per week een zelftest te doen, maar dit wordt niet verplicht. “Sommige ouders laten hun kind niet zelftesten, dat weigeren ze.” Toch ligt de verantwoordelijkheid volgens Dezitter niet bij de school. “We moeten uitgaan van het vertrouwen.” Daartegenover ziet Dezitter dat veel docenten nog niet zijn ingeënt. Dat zorgt voor onbegrip en roept grote vraagtekens op. “Waarom zijn de docenten niet eerder ingeënt?”

Hoewel een ruime meerderheid het eens was met de heropening van het Da Vinci College, leverde het volgens de rector wel forse discussies op. “De discussie die je in de maatschappij ziet, zien wij ook bij leerlingen, docenten en ouders.” Dezitter probeert zo soepel mogelijk om te gaan met docenten en leerlingen die toch thuis blijven en heeft hierover afspraken gemaakt met leerplicht. De eerste dagen op school zijn goed bevallen, al moeten sommige leerlingen wel weer even wennen. “Ze lijken het prettig te vinden om er weer te zijn. We nemen nu de tijd om het sociale proces van de leerlingen te begeleiden.”

Advertentie

Leiden Onderwijs Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×