Leiden moet (meer) bussen weren uit de binnenstad, vindt Leidenaar Jasper Schut die een petitie is gestart. (Archieffoto: Sleutelstad)

Leidenaar start petitie naar aanleiding tragisch ongeval Steenstraat

Het tragische ongeluk dat afgelopen zaterdag plaatsvond op de Steenstraat waarbij een 7-jarig meisje overleed, is aanleiding voor een petitie tegen bussen in de Leidse binnenstad. De petitie is na twee dagen meer dan vierhonderd keer digitaal ondertekend. Jasper Schut zette de petitie op omdat hij zich al langer zorgen maakt over de verkeersveiligheid in de binnenstad.

Bij nader inzien vindt de petitionaris de naam ‘bussen weg uit de binnenstad’ wat ongelukkig gekozen. “De stad busvrij maken is niet dé oplossing, ik wil de discussie over bussen in de binnenstad en de verkeerssituatie opnieuw openen.” Schut startte de petitie nadat afgelopen zaterdag een 7-jarig meisje overleed nadat zij was aangereden door een bus. Het meisje moest uitwijken voor een portier van een taxi waarna zij door een tegemoetkomende bus werd geraakt.

Schut woont sinds vier jaar in Leiden en maakt zich sinds die tijd zorgen over het verkeer in de binnenstad. Bussen zijn volgens Schut een heel grote factor waardoor de binnenstad te gevaarlijk is. “Leiden is een stad met veel smalle straatjes, waar het verkeer beter begeleid moet worden.” Hij vindt dat er minder bussen moeten rijden. “Op de Breestraat zie je regelmatig vijf bussen achter elkaar staan, dat lijken me onnodig veel bussen.”

Toch vindt Schut bussen helemaal uit de binnenstad weren geen optie. “Ik snap ook dat bussen in de binnenstad nodig zijn, voor bijvoorbeeld mensen die slecht ter been zijn.” Schut vindt dat de bussen beter omgeleid kunnen worden over de bredere straten. “Afgelopen zaterdag zat ik in een bus die vanwege het ongeluk werd omgeleid van de vrij smalle Steenstraat naar een wat bredere straat. Mijn busreis duurde niet veel langer, dus waarom kan dit niet structureel anders?”

“Ik krijg veel reacties,” zegt Schut “bijvoorbeeld van ouders die ook al jaren mee bezig zijn om dit probleem aan te pakken.” Een open discussie tussen de gemeente en inwoners van Leiden zou volgens hem al een grote stap richting de oplossing zijn. Als Schut uitgenodigd wordt, dan neemt hij graag deel aan de discussie. “Niet omdat ik er verstand van heb, maar omdat ik het belangrijk vind dat er niet nog meer slachtoffers komen.”

Advertentie

Leiden Dodelijk ongeluk Steenstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×