(Foto: Google Maps).

Zorgen over verkeersknelpunt Lammenschansplein

De fracties van de VVD in Leiden, Voorschoten en de provincie Zuid-Holland maken zich zorgen over het gebrek aan voortgang op het Lammenschansplein, Voorschoterweg en de Europaweg. De werkzaamheden van het RijnlandRouteproject om dit knelpunt op te lossen, zijn vorig jaar uitgesteld zonder een nieuwe startdatum.

Cor van der Velden sprak in Nieuws071 met raadsleden Maarten Dirkse (VVD Leiden) en Bart Lavrijsen (VVD Voorschoten) over hun zorgen rondom verkeersknelpunt Lammenschansplein.

Veel forensen en ondernemers staan dagelijks in de file. Hierdoor is de bereikbaarheid van Voorschoten, Leiden en de omliggende gebieden slecht. De RijnlandRoute moet hier verbetering in moeten brengen. Het gebrek aan voortgang op dit onderdeel van het RijnlandRouteproject wordt volgens de VVD nog slechter als de nieuwe verbinding tussen de A4 en A44 (N434) gereed komt.

“Nog altijd hebben we geen indicatie wanneer de verbeteringen worden doorgevoerd”, zegt Maarten Dirkse, VVD-raadslid in Leiden. “Leiden staat al twee jaar achtereen in de top 10 van Nederlandse steden met de meeste files en vertragingen en het Lammenschansplein en Europaweg zijn daar een van de hoofdoorzaken van.” Raadslid Bart Lavrijsen van de VVD in Voorschoten vult aan: “Het is frustrerend om te zien dat het project dat deze problemen moet oplossen steeds weer vertraging oploopt. De schop moet nu echt de grond in.”

Ook Zoeterwoude heeft belang bij de realisatie van het project. Het knelpunt met de fileproblematiek heeft direct gevolg voor de verkeersdrukte op de N206 en het sluipverkeer door het dorp.

Nieuwe plannen
“Voor de Europaweg en de herinrichting van het Lammenschansplein onderzoeken wij ook verbeteringen van de indeling van wegen, het ontwerp van de bruggen en de ligging van de fiets- en voetpaden”, vertelt een woordvoerder van de RijnlandRoute. “Dit gebeurt in afstemming met de gemeenten Leiden, Voorschoten en Zoeterwoude.” Voor een veilige doorstroming van het busverkeer met het in- en uitvoegend verkeer wordt voor het nieuwe ontwerp kritisch gekeken naar de kruisingen met de Vlietweg en Vrouwenweg. De nieuwe plannen worden uitgewerkt en doorgerekend. Dit kwartaal wordt hier volgens de woordvoerder meer over bekend.

Statenlid Erwin Hoogland (VVD Zuid-Holland) steunt de twee raadsleden in hun oproep om vaart te maken met de uitvoer van dit belangrijke deel van de Rijnlandroute: “De verbeteringen van het Lammenschansplein en de Europaweg zijn een essentieel
puzzelstukje voor een betere ontsluiting van de Leidse regio. Het deelproject valt niet los te koppelen van het grotere geheel. Ook wij willen graag dat er snel duidelijkheid komt over wanneer dit knelpunt aangepakt gaat worden.”

 

Economie Leiden Maatschappij Voorschoten Zoeterwoude RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×