Noëlle ter Woerds, de nieuwe directeur van DZB Leiden, in de studio van Sleutelstad.

Nieuwe directeur wil DZB omvormen tot ontwikkelbedrijf

Noëlle ter Woerds, die begin dit jaar aan de slag ging als directeur van DZB Leiden, wil de organisatie omvormen van sociale werkvoorziening naar ontwikkelbedrijf. De sector was jarenlang het doelwit van bezuinigingen, maar in februari kwam de Tweede Kamer met een voorstel om de sociale werkvoorziening nieuw leven in te blazen. Voor de kersverse directeur een welkom steuntje in de rug. “We zijn blij met alle aandacht voor organisaties als de onze.”

Bij haar aantreden begin dit jaar leek het vooral om meer bezuinigen en afstoten te gaan draaien, maar dankzij de nieuwe politieke wind uit Den Haag kan ook Leiden even rustig ademhalen. Niet dat Ter Woerds alles bij het oude wil laten. “We zitten niet stil en we gaan niet afwachten. We zijn volop aan de slag om van DZB Leiden een ontwikkelbedrijf te maken. Dat betekent dat we naar onze opleidingsplekken kijken en ervoor zorgen dat de bedrijven die we in huis hebben, zoals de chocoladefabriek en de Ecotuin, goed blijven draaien.”

Behouden
Ook horecagelegenheid De Stal, die al op de nominatie leek te staan om afgestoten te worden, blijft behouden. Ter Woerds: “We willen De Stal graag behouden, maar zoeken wel de samenwerking op. We willen dat de Leidse horeca de deuren openzet voor personeel dat in De Stal ervaring heeft opgedaan. We zijn met veel partners in gesprek hierover.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Noëlle ter Woerds, de nieuwe directeur van DZB Leiden.

De naam ‘ontwikkelbedrijf’ ziet Ter Woerds niet als slechts een nieuw etiketje. “Ik denk dat we de ontwikkelfunctie van de DZB nog wel verder kunnen ontwikkelen. We werken met heel veel passie om mensen vanuit de bijstand naar werk te begeleiden en soms is het nodig om even de tijd te nemen om vaardigheden aan te leren. Op tijd komen bijvoorbeeld. Dat doen we al, maar we denken dat er meer kan.”

Begeleiding
DZB Leiden pakt alles op wat nodig is, aldus Ter Woerds. “Per jaar gaat het om 800 mensen. Waarvan we er 400 begeleiden naar ander werk. Bij ons werken er zo’n duizend mensen, waarvan 150 ambtenaren. Maar voor een deel van die 850 mensen zijn wij de reguliere werkgever en die blijven bij ons. Voor hen is een werkplek elders gewoon geen goede plek, die hebben net wat meer begeleiding nodig.”

Of de hernieuwde belangstelling vanuit Den Haag ook betekent dat er meer geld vrijgemaakt gaat worden voor sociale werkvoorzieningen en reïntegratietrajecten is volgens Ter Woerds een politiek besluit. “Daar heb ik geen invloed op en daar ga ik ook niet op vooruitlopen. Ik kijk naar wat mensen van ons nodig hebben. We willen meehelpen om een inclusieve arbeidsmarkt te verzorgen.”

Certificaat
Naast de al bestaande bedrijven, werkt de DZB aan een circulair houtbedrijf. “Daar wordt gebruikt hout geschikt gemaakt voor hergebruik op een andere plek en dat zijn we nu goed in de steigers aan het zetten, zodat we daar ook reguliere werkplekken in kunnen aanbieden voor mensen en ook ontwikkelplekken waar mensen een certificaat kunnen halen waarmee ze elders aan de slag kunnen.”

Verder roept Ter Woerds graag ondernemers uit Leiden en de buurgemeenten op om contact op te nemen met de DZB over het aanbieden van werkplekken voor mensen die bij de DZB in een opleidings- en ontwikkeltraject zitten. “Als je ideeën hebt over wat je kunt bijdragen aan een ontwikkeltraject. Bel ons, we komen graag met je in gesprek.”

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×