De Kruispuntkerk. (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Ongeloof over aan de kant geschoven burgerinitiatief voor nieuw cultuurgebouw Voorschoten

De groep burgers uit Voorschoten die met een alternatief plan kwam voor de multifunctionele accommodatie in het dorp is met stomheid geslagen. Het gemeentebestuur zegt er voorlopig niet naar te willen kijken omdat er eerst een besluit genomen moet worden over het huidige voorstel. “Schijnbaar is ons alternatief ongewenst”, zeggen de betrokken burgers. Het burgerinitiatief krijgt bijval vanuit meerdere politieke partijen.

Het huidige plan is om de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan om te vormen tot nieuwe multifunctionele accommodatie. Daartoe nam de gemeenteraad eind vorig jaar eindelijk een besluit. Dat voorstel is inmiddels uitgewerkt en voor omwonenden komen er binnenkort informatiebijeenkomsten en spreekuren. Het is de bedoeling dat het plan in juli wordt besproken in de gemeenteraad.

Een groep burgers wilde daar niet op wachten en kwam met een eigen plan voor het nieuwe cultuurgebouw in Voorschoten. Met name de locatie zat hun dwars. Onder het motto ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’ brachten zij de locatie van de Kruispuntkerk in het centrum nieuw leven in. Die moest dan wel tegen de vlakte. “Om het financieel haalbaar te maken, is de opoffering van de Kruispuntkerk helaas noodzakelijk”, zei Willem Snoeker eerder namens het burgerinitiatief. Voordeel was volgens Snoeker wel dat het plan goedkoper is dan de bibliotheek renoveren.

Telefoon
De verantwoordelijk wethouder, Marcel Cramwinckel (D66), heeft het voorstel gezien, maar doet er niks mee. “We gaan niet tussendoor met andere voorstellen aan de gang.” De wethouder wil eerst het huidige raadsvoorstel uitvoeren.

Bijna de gehele oppositie in de Voorschotense gemeenteraad wil nu dat de wethouder alsnog naar het burgerinitiatief kijkt. “Zeggen dat je er kennis van neemt, doodt elke vorm van creativiteit en initiatief”, zegt Ad de Graaf namens de PvdA. Ze wijzen daarbij op de opmerking van de wethouder dat zijn ’telefoon altijd aan staat als iemand een goed idee heeft’.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×