LCKV wil een deel van de zomerkampen wel door laten gaan. (Foto: LCKV).

LCKV annuleert deel jeugdvakanties; kinderen tot en met twaalf jaar kunnen wel mee

De organisatie van LCKV heeft besloten een deel van de vakanties te annuleren. De maatregelen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat de kampen voor jongeren van dertien jaar en ouder niet kunnen doorgaan. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen wel mee op kamp.

De Leidse Christelijke Kampeervereniging organiseert elk jaar zo’n veertig jeugdvakanties. Hier komen jaarlijks circa 1600 kinderen op af. De organisatie geeft aan dat het met de huidige maatregelen lastig is om een veilig kamp te organiseren. Kinderen en begeleiders boven de twaalf jaar moeten immers anderhalve meter afstand houden. Ook geeft een deel van de stafleden aan zich niet veilig te voelen om in deze periode op zomerkamp te gaan.

Het bestuur van LCKV heeft de afgelopen periode veelvuldig gesprekken gevoerd met corona-experts. Deze experts kwamen onder anderen uit de gemeente Leiden, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de GGD. Samen hebben zij gekeken naar de mogelijkheden voor de komende zomer. Hieruit volgde dat het haast onmogelijk is om alle kampen door te laten gaan. De vakanties voor kinderen tot twaalf jaar kunnen wel doorgang vinden, omdat de wetgeving meer toelaat in deze leeftijdscategorie. De stafleden hoeven hier namelijk geen anderhalve meter afstand te houden tot de jonge deelnemers. De onderlinge afstand met de oudere kinderen is niet haalbaar.

Op dit moment gaat het goed met de coronasituatie in Nederland. Steeds meer maatregelen worden losgelaten. Waarom wacht de organisatie niet even met het annuleren van de zomerkampen? Het bestuur geeft aan dat dit besluit vier weken voor aanvang van het seizoen al erg kortdag is. De beslissing nog langer uitstellen is dus niet mogelijk. Ook is het nog niet duidelijk of de anderhalve meter afstand kan worden losgelaten tegen die tijd.

100 jaar
LCKV bestond in 2020 honderd jaar. De in 1920 opgerichte vereniging hoopte dit feestelijk te vieren, maar moest de vakanties en festiviteiten noodgedwongen annuleren. Dit jaar wil de organisatie alsnog aandacht besteden aan het jubileum. Zo vinden er verschillende activiteiten verspreid plaats en lanceert LCVK eigen merchandise.

Het bestuur hield in maart al enigszins rekening met het moeten schrappen van een deel van de vakanties. De inschrijvingen gingen al ruim twee maanden later open dan normaal, in de hoop op meer duidelijkheid vanuit de regering. Mede daarom besloot de organisatie een tweedeling te maken tussen kampen voor kinderen tot en met twaalf jaar en jongeren van dertien jaar en ouder.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×