Presentatoren Gerry van Bakel en Maxime Groot gingen in gesprek met roeiers Ronald en Karolien Florijn en pararoeiers Annika van der Meer en Yadi van Holst.

Roeilegende Ronald Florijn: 'Ik ben nu meer 'de vader van' Karolien'

Vader en dochter Ronald en Karolien Florijn waren woensdag te gast in de tweede aflevering van Sport071 ‘The Road to Tokyo’. De Leidse toproeister heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio die 24 juli van start gaan. “Niemand gaat je dat goud cadeau geven, iedereen wil vooraan varen.”

Door corona werden de Olympische Zomerspelen van 2020 uitgesteld naar aankomende zomer. Dat vroeg heel wat aanpassingsvermogen van de topsporters. “Ik moest het wel even laten bezinken,” zegt Karolien Florijn, “maar ik heb die periode juist gebruikt om nóg beter te worden.” Ze kreeg daarbij de nodige tips van haar vader Ronald Florijn, die zelf twee gouden roeimedailles op de Olympische Spelen won. Hij probeert zijn kinderen (ook broer Finn bereidt zich momenteel voor op de Spelen) te behoeden voor de valkuilen waar hij zelf is ingelopen. “Ik heb nog weleens rare diëten gehad”, biecht hij op. “Leef gezond en maak plezier.”

Door de coronacrisis mag vader Florijn niet mee naar Tokio afreizen. Dat vindt de oud-Olympiër niet erg, want hij zegt nooit naar de wedstrijden van zijn kinderen de kijken. “Als het zou kunnen,” zegt Florijn, “zou ik ook niet zijn gegaan.” Dochter Florijn is niet anders gewend en weet dat haar vader de roeiwedstrijden naderhand kan terugkijken. Aan kijkers geen gebrek. “Karolien staat nu steeds meer in de belangstelling,” zegt Ronald Florijn. “Ik ben nu meer ‘de vader van’.”

Presentatoren Maxime Groot en Gerry van Bakel in gesprek met Ronald en Karolien Florijn.

Machteloos
Ook pararoeiers Annika van der Meer en Yadi van Holst moesten even omschakelen toen de Spelen werden uitgesteld. Van der Meer baalde enorm, zij had graag gezien dat de Paralympische Spelen in 2020 doorgingen. “Voor mij is 2020 altijd het hoofd- en einddoel geweest”, aldus Van der Meer. “Die eindstreep ligt in een keer een jaar verder, dat vraagt best wel een omschakeling.” Daarentegen bood het voor Van Holst, stuurvrouw van de paralympische mix-vier, mogelijkheden. “Stiekem was ik heel erg blij, omdat we op dat moment niet echt kans hadden.”

Van der Meer wist zich te plaatsen voor Spelen in Tokio, maar Van Holst greep helaas net mis voor een ticket naar Tokio. Zij richt haar pijlen nu op de Spelen van 2024 in Parijs. “Ik voelde me als stuurvrouw heel erg machteloos, omdat ik zelf geen directe invloed op de snelheid van de boot.” Aan Van Holst de taak om haar roeiploeg door de wedstrijd heen te praten, zodat zij nog harder gaan roeien. “Hoe harder, hoe sneller, hoe mooier.”

Presentatoren Gerry van Bakel en Maxime gaan aanstaande woensdag in Sport071 ‘Road to Tokyo’ tussen 18.00 uur en 19.00 uur in gesprek met roeiers Stef Broenink en Boudewijn Röell, parazwemmer Jonne Moleman en oud-Olympiër Yvonne van Dorp.

Presentatoren Maxime Groot en Gerry van Bakel in gesprek met Annika van der meer en Yadi van Holst.

Leiden Sport Karolien Florijn Sport071 'The Road to Tokyo'


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×