(Archieffoto: Chris de Waard).

LUMC-onderzoekers: vijf keer minder vaccin nodig bij huidvaccinatie

De eerste resultaten van een onderzoek naar het vaccineren via de huid geven hoopvolle resultaten. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zien dat bij de toediening van het Moderna-vaccin in de huid in plaats van de spier, vijf tot tien keer minder vaccin nodig is voor hetzelfde effect. Het antistofniveau is na de prik vergelijkbaar met dat van iemand die COVID-19 heeft doorgemaakt.

In de huid vaccineren is geen nieuwe techniek, maar het was tot nog toe onbekend of dit ook bij coronavaccins werkt. In de eerste fase van het onderzoek werd een tiende van de normale dosis vaccin toegediend en dat bleek veilig te zijn. Ook werden er voldoende antistoffen aangemaakt. In de tweede fase hebben de onderzoekers vastgesteld dat ook een vijfde van de dosis veilig is om in de huid toe te dienen.

“Omdat alle deelnemers uit stadium 1 significante hoeveelheden antistoffen aanmaakten, is de verwachting dat dit bij een vijfde van de dosis al helemaal het geval zal zijn”, zegt internist-infectioloog en onderzoeksleider Anna Roukens. “We zijn dus enorm hoopvol, maar we wachten nog even met het uithangen van de vlag tot we alle gegevens over de antistoffen in beeld hebben.”

Vaccinatieschaarste
Op dit moment zijn de onderzoekers deelnemers aan het werven voor stadium 3 van het onderzoek. “Hierin kijken we net als in stadium 2 of een vijfde van de normale dosis evenveel antistoffen opwekt als de spierdosis, maar dan bij een grotere groep deelnemers”, zegt arts-onderzoeker Infectieziekten Geert Roozen. “Omdat de vaccinatiecampagne in Nederland zo goed loopt, is het een uitdaging om nog mensen te vinden die niet gevaccineerd zijn.”

Bezorgd dat door de succesvolle campagne in Nederland de huidvaccinatie overbodig wordt, zijn de onderzoekers niet. Roukens: “Er is in grote delen van de wereld nog vaccinatieschaarste. Met dezelfde hoeveelheid vaccin kunnen straks vijf keer meer mensen worden gevaccineerd. En daar doen we het voor.”

Naar verwachting wordt het onderzoek, waarin wordt samengewerkt met het Centre for Human Drug Research (CHDR), na de zomer afgerond. Voor het derde stadium van het onderzoek zijn de onderzoekers nog op zoek naar financiering via de crowdfundingactie Wake Up To Corona.

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×