Ook Rembrandt heeft een plekje aan tafel bij het Leidse Avondmaal. (Foto's/video: Chris de Waard).

Kunstwerk onthuld bij nieuwbouw Leonardo College

Bijna een jaar na het slaan van de eerste paal werd deze week een ‘eerste oplevering’ bij het Leonardo College gevierd. Zo noemt directeur Wim van der Veer de onthulling van een tien meter hoog kunstwerk in de stijl van de naamgever van de school.

De komende weken wordt het nieuwe schoolgebouw verder afgemaakt. Daarna volgt in de zomervakantieperiode de inrichting. “Dat wordt echt heel mooi”, voorspelt Van der Veer. “We krijgen een heel nieuw interieur.” Het nog bruikbare meubilair van het huidige gebouw aan de Noachstraat wordt via een speciale stichting gedoneerd aan scholen in ontwikkelingslanden.

In het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met beperkte buitenruimte. Van der Veer: “In het oude gebouw hadden we die eigenlijk helemaal niet. Hier is de school zo ontworpen dat er als het ware een aantal grote dakterrassen komen die als schoolplein kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld bovenop de inpandige fietsenstalling.” Achter het schoolgebouw wordt een deel van het bestaande parkeerterrein van de Vijf Meihal van het asfalt ontdaan. Daar komen een pannaveldje, banken, planten en bomen.

In september moet de nieuwbouw helemaal klaar zijn voor de ontvangst van ruim 800 leerlingen. “Dat zijn er ongeveer net zoveel als we nu hebben in het bestaande gebouw. Maar groei was dan ook geen doelstelling bij de nieuwbouw”, vertelt directeur Van der Veer.

Leidse Avondmaal
Barbara van Druten en Niki Koutouras van creatief bureau ARTvertisements uit Leiden maakten het gigantische kunstwerk met allerlei Leidse elementen.¬†Samen met de school en andere betrokkenen hebben ze het ontwerp voor het kunstwerk gemaakt. “Het gaat over Leiden. Zowel de Leidse¬† architectuur als de mensen met talenten die Leiden heeft gehuisvest”, zegt Van Druten. “En over de vele nationaliteiten in Leiden. Natuurlijk heeft ook Rembrandt een plekje gekregen. Als verwijzing naar de oude naam van de school; de Rembrandt Scholengemeenschap. Ook alle vakken die op het Leonardo worden gegeven zijn in het ontwerp verwerkt. Het creatieve duo kreeg bij het maken van het kunstwerk hulp van een van de leerlingen van het Leonardo College. Larissa de Vries maakte enkele tekeningen.

Onderdeel van het enorme werk is een speciale versie van het fresco het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. “We hebben er het Leidse Avondmaal van gemaakt,” vertelt Koutouras terwijl ze enkele bijzonderheden in het werk aanwijst. Aan tafel bekende Leidenaren als Kamerlingh Onnes, Rembrandt en burgemeester Van der Werf. Maar ook prominenten die een band hadden met de stad. Einstein bijvoorbeeld, en Madame Curie. Een bijzondere gast aan tafel is Ria Mooij die veel voor de school heeft betekend. Ze was de onvergetelijke oud-rector die vlak na haar pensionering in 2006 te vroeg overleed. Zij had altijd oog voor alle leerlingen en collega’s en vanuit het kunstwerk zal zij dat blijvend doen.

 

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×